Јахорина, планински бисер покрај Сарајева, представља један од најпознатијих зимско спортско – рекреативних и туристичких центара, а и овог фебруара својим погодностима привукла је бројне туристе, спортисте и љубитеље природе. Јахорина је „прича за себе“, а ретко ко од љубитеља путовања пропусти прилику да ужива у свим њеним благодетима,  а позната је и као рај за љубитеље екстремних спортова.

Умерена клима, добар географски положај, заобљене падине и богат бели прекривач који се ту задржава дуже у односу на околне планине неки су од разлога зашто Јахорини бројни посетиоци дају предност у односу и на многа друга европска зимовалишта. При самом доласку, стиче се утисак да је у питању планина која не одише само природном лепотом, већ у њој човек осећа душу једног народа. Дружења међу скијашима из Србије, Хрватске, Словеније, БиХ – овде су свакодневница. Мештани ове планине, познати су као прави домаћини, а угоститељи са задовољством трљају руке, радујући се што им још једна зимска сезона протиче по зацртаном плану.

Након немилих догађаја и ратних дешавања, Јахорина се изградила и постала пети ски центар у Европи. Викенд насеља као што су Рајска долина, мала и велика Дворишта права су оаза мира за љубитеље природе. Велики број хотела, лифтова, ски стаза и жичара допринели су атрактивности Јахорине. У продавницама, са разноврсном понудом и сувенирима, који вас просто маме да приђете и погледате доминира Вучко – маскота XIV Олимпијских игара, које су одржане у Сарајеву давне 1984. године. Заштитни симбол Јахорине и велика природна атракција су огромна стабла грчког јавора. Идиличну слику природног амбијента красе густе шуме и планински извори и потоци, који су пребогати рибом. Туристи жељни добре хране и пића чекају у редовима испред врата традиционалних ресторана, где вас мирис кајмака, сира, пршуте и осталих специјалитета просто мами да уђете и окусите, а подразумева се и дегустација боснског ћевапа.

Фото: visitmycountry
Фото: visitmycountry

Главна одредница свакако је највиши врх Јахорине, Огорјелица са 1.916 метара надморске висине. Убрзан темпо живота на Јахорини траје у периоду од децембра до средине априла, када величанствена планина врви од посетилаца. Скијашима је  на располагању више од 20 километара добро уређених стаза за алпско скијање, седам жичара и шест ски лифтвоа. За егзибиционисте је обезбеђено и ноћно скијање, где под звезданим небом уз чашу куваног вина, логорску ватру и звуке музике можете искористити предности скијања у вечерњим часовима. Ко нема храбрости за овако храбре подвиге, свакако ће пронаћи своје парче планине за спуст на санкама.

Наставак шетње Јахорином учиниће да доживите феноменалан осећај посматрања панораме Сарајева или Романије, на изравнаним трим стазама. Путник који при обиласку Јахорине посети пећину Орловачу вратиће се кући богатији за још једно непроцењиво искуство. Нетакнута природа Кадиног врела у подножју Јахорине, изазваће дивљење у срцу сваког туристе и навести на размишљање колико заправо чувамо природна богатства.

Авантуристички дух, хедонизам и одмор од свакодневне градске вреве сјединили су на једно место људе, који желе да бар на тренутак осете чари праве планинске бајке и победну од рутине.

Понекад човек заборави истинску вредност природних лепота, удисања чистог, незагађеног ваздуха, мирис борове шуме, а овај планински рај чека да га посетите и доживите успомене које су непроцењиве за сваког човека, јер је ПУТОВАЊЕ ЈЕДИНА СТВАР КОЈУ КУПУЈЕШ, А ЧИНИ ТЕ ДУПЛО БОГАТИЈИМ.

Јелена Драпић

Leave a comment