Испитни рок је увелико почео, а борба са стотинама страница чини се немогућом. Често не започнемо са учењем на време и налазимо забаву и свему осим у томе да памитмо и седимо неколико сати за радним столом. Немојте допустити да превлада лењост – ми имамо решење за вас! Кроз неколико једноставних предлога, нудимо вам начине како да учење направите забавнијим, а самим тим и делотворнијим.

  1. Елиминисање свега што вам смета

Елиминисање ствари (или особа?) које вам одвлаче пажњу није забаван корак, али дефинитвно може повећати фокусираност, а с временом и мотивацију у раду. Било да је у питању уређај на ком непрестано имате више десетина порука или вика укућана, покушајте да се удаљите од такве ситуације и пронађете мир.

Marija Erdelji (2)

  1. Бројеви страница и поени

Овај предлог ће се, првенствено, свидети гејмерима, упорнима и онима који гаје „дете у себи”. Замислите да свака страница износи неколико поена, у зависности од садржаја који се на њој налази. Па тако, страница чији је саржај само текст може имати више поена од оне која садржи фотографије, слике и сличне графичке делове. Започните игру тако што ћете одредити оптималан број поена који би требало да скупите у одређеном временском року. Можете направити и форму такмичења у кругу ваших пријатеља, али пазите на то да садржај заправо и научите.

skolovanje-u-Francuskoj

  1. Играње улога 1

Студент си медицинског факултета и чека те дуга, непроспавана ноћ и више стотина страна? Никакав проблем! Више ниси студент него усшешни доктор, који седи у пространој, врло осветљеној ординацији и усавршава своје знање за специјализацију. Пацијенти те чекају, али својевољно проналазиш време да се посветиш одређеној научној тези. Пожељно би било да уз овај начин учења додате и модне додатке, попут белог мантила, формалније одеће и слично.

Horizona 2020 Marija Erdelji

  1. Играње улога 2

Уколико имате проблем са памћењем историјских података, постаните историјска личност која је живела у том периоду. Замислите ситуације, простор, начин комуникације и одевања, као и све значајније ствари које могу окарактерисати једну епоху. Машту можете даље развити тако што ћете погледати филм о сличној теми или макар онај који детаљније описује начин на који су људи живели у то време.

Stipendije-za-master-studije-prava-u-Velikoj-Britaniji-

  1. Говорник и певач

Према многим истраживањима, учење наглас помаже при памћењу датог садржаја. Међутим, да ли сте пробали да део странице рецитујете, правећи се да сте реторичар и познати говорник из Старе Грчке? Наглашавајте речи које не можете да запамтите. У вези са овим, можете пробати и певање, што понекад захтева и писање стихова, те одузима додатно време.

Foto Marija Erdelji

  1. Учење кроз цртање

Учење кроз цртање је најбољи метод учења за особе које имају фотографско памћење и често облици које нацртамо поред делова текста не морају ни бити апсолутно тачни, али увек могу послужити као асоцијација на део странице на којој су.

Млади економисти и истраживачи- на вас је ред Marija Erdelji

  1. Учење у одабраном кругу друштва

Учење у одабраном кругу је најзабавније јер се овим путем најлакше деле знања и утисци о датој теми. Пре сваког „састанка” са члановима ове групе, потребно је да сваки од њих прође кроз тему расправе и забележи шта му је јасно, а шта не. Оно што овај начин чини ефективним је дељење мишљења и ставова.

Фото: Марија Ердељи

Надамо се да смо вас мало орасположили и навели да размишљате другачије и маштовитије. Нема те препреке коју посвећен студент не може да савлада!

Који од ових начина учења су се у вашем случају показали као делотворни? Да ли имате још неке нове предлоге? Пишите нам у коментарима!

Александра Младеновић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment