Екуменска хуманитарна организација у сарадњи са Herbert Stepic CEE Charity већ десети месец успешно реализује пројекат My Life on the Streets of Novi Sad.

У пројекту учествује укупно двадесеторо деце, узраста од 10 до 17 година, који су укључени у живот и/или рад на улици и заједно са својим менторкама, младим уметницама Маријом Ердељи и Марином Демшом, досад су направили око 2000 фотографија уз помоћ дигиталних апарата, добијених од донатора и спонзора.

Координаторка пројекта, Тијана Видовић, објашњава да пројекат има за циљ оснаживање деце која су укључена у живот и/или рад на улици, као и превенцију злоупотребе, занемаривања, злостављања и свих других ризика које живот и рад на улици са собом носе.

– Циљ пројекта је такође и јачање социјалних вештина и самопоуздања код деце, као и развијање талента који би им пружио могућност да добију мотивацију да наставе са школовање, да не одустају  како би након школовања стекли услове за даље усавршавање на пољу фотографије и могуће занимање. Имајући у виду да међу учесницима пројекта има оних који се налазе у фази адолесценције, те самим тим изложеност и потреба за укљученошћу у вршњачку групу која има тенденције да постане криминална, пројекат има утицај и на превенцију малолетничке деликвенције – рекла је Видовићева.

_emp9401-2

Према њеним речима, у пројекту су заступљени културни и уметнички аспект, као и аспект социјалне заштите, који су видљиви кроз фотографије на којима деца бележе моменте у свом граду, где живе, куда се крећу, све што чини део њиховог живота.

– Будући да као финални продукт овог пројекта настају фотографије са добрим кадровима, следећи корак је изложба фотографија путем које ће се локалној заједници представити ови млади уметници и њихов рад – најављује Тијана.

klm_1505-2

Ово није први пројекат овог типа који реализује Екуменска хуманитарна организација. Пројекти подршке деци укљученој у живот или рад на улици путем теренског рада спроводе се још од 2009. године, а осим пројекта My Life on the Streets of Novi Sad, у овој години реализована је и кампања заговарања праве деце укључене у живот и/или рад на улици „Улица није и не сме бити дом ниједном детету“ у сарадњи са организацијом Save the Children In North West Balkans.

Сања Ђукић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment