Приказ књиге „Буђење” Антони де Мело

Када сам на једној конференцији од предавача чула за књигу „Буђење”, представљену као корисно штиво за нове погледе на живот, одлучила сам да истражим ову препоруку. Налетех на прву информацију – психолошка тематика. Помислих како до тада нисам читала ниједну књигу из области психологије. Инспирисана мотивационим карактером конфереције, одлучих да је купим.

Сам наслов ме је привукао колико и мени непозната тематика. Корице не беху тако атрактивне, жуте и једноличне. Не судим о књизи по корицама, али волим када су оне примамљиве за око.

Књига је подељена по различитим питањима. Нека од њих су Како достигнути срећу, Како мењати себе, Робови циљева, Смисао живота. Колико год књига можда звучи као лако штиво уз које се време губи, а поглед прелеће са једне странице на другу, у значајном делу тера читаоца да промишља о прочитаном. Оставља доста тема за размишљање, али и пружа животне мудрости.

Индијац Антони де Мело је био теолог и психотерапеут, а касније и духовни учитељ. Књига је настала као резултат његових предавања, попут својеврсне бележнице. Стога, она сама не представља складну целину, јер се осећају јасни прекиди мисли, а баш то вас може натерати да застанете са читањем и одвојите време за сопствену интерпретацију.

Књига нуди прилику за отварање нових погледа. Основни мотив који провејава, као што и наслов сугерише, је буђење, у смислу свесности коју човек треба да поседује док постоји у садашњости. Прочитаћете и о очекивањима, заблудама, нашем „ја”, а понегде ће се указати и примери.

Препоручујем ову књигу онима који желе да спознају нови угао гледања на живот и своју личност. Посебно мислим да ће пријати онима који су спремни да начине промене у животу, а не знају одакле да почну. Након читања ће вам се вероватно отворити многа питања. Сложићете се, а негде и нећете са аутором. Но, ако вас књига натера да бар мали корак начините ка промени коју желите, знаћете да је била вредна.

Сања Савић

Leave a comment