Европска престоница културе 2021 и Омладинска престоница Европе за 2019. годину, град који је васпитавао многе познате и учене људе који су рођени и живели у њему. Догађаји као Егзит, Фестивал уличних свирача, Змајеве дечје игре и Стеријино позорје представљају праву слику Српске Атине. Свако ко је једном прошетао улицама овог града, био је одушевљен са каквим спектром догађаја Нови Сад из дана у дан награђује своје становнике.

Поред свих тих дешавања, ове године смо почаствовани и Леденом шумом у Дунавском парку. Овај парк је највише посећен лети, a ове зиме први пут је оживео и у зимском периоду и добио своју чаробну зимску бајку. Новосађани су са великим ишчекивањем дочекали отварање ове манифестације која је мешавина културе и спорта. У току је и Зимски фестивал захваљујући коме можемо да уживамо у песмама дечјег хора или бендова који чине ову манифестацију још чаробнијом.

_emp8240

Највише људи се задржава код самог улаза у парк где их очекује велики тунел од лампиона. Ту посетиоци увек стану и фотографишу се или купују разне сувенире који се налазе на тезгама. Уз весели и љубазни осмех продаваца могу се опустити уз кувано вино и наставити пут даље. Овај тунел води до клизалишта, где се могу изнајмити клизаљке по приступачним ценама. Није битно да ли знате да клижете. Овде сви имају право да подједнако уживају. Осећај је још бољи када схватите да се стаза клизалишта пружа око језера, па чак и преко језера.

_emp8231

Можете да клижете уз дивну атмосферу, божићну музику и окићен парк и да одлутате у неку бајку или место на којем само ви желите да будете. Деца имају посебну помоћ ако желе да науче да клижу. За њих је у Леденој шуми обезбеђен пингвин за кога се држе да би били сигурнији. За људе који ипак неће да се опробају у овом зимском спорту, постоји стаза где могу да прошетају, степенице на које могу да се попну и гледају људе који клижу, фотографишу клизалиште са висине, уживају и диве се. А када се клизачи уморе, могу и да попију чај или неки други топли напитак тик уз клизалиште и опет, милина!

_emp8226

Посетиоци војвођанске престонице не сакривају своје одушевљење. За њих је ово нешто ново, прва манифестација у Србији овакве врсте, која заједно са Зимским фестивалом чини једну истинску зимску идилу.

            Тијана Сотиров

            Фото: Марија Ердељи

Leave a comment