Плетење нас учи стрпљењу

Петља за петљом, ред по ред и одједном док ужурбано око кажипрста обавијамо вуницу увиђамо да смо исплели одређени облик који нас мотивише да наставимо плес са иглама радујући се будућем комаду плетива. Терапеутско дејство плетења које бројни психолози наглашавају, као и осећај стварања нечег јединственог, попут меког џемпера или шала у који можемо да се ушушкамо када дођу хладни дани, представљају ваљане разлоге за упуштање у шаренолики свет плетења.

Плетиља са великим искуством у подучавању, као и организаторка многобројних акција везаних за ову лепу вештину, Маја Данаилов, сматра да плетење може утицати на појаву бројних позитивних особина – на првом месту стрпљења.

Сваки предмет се ради корак по корак, а код великих комада (нпр. џемпери и ћебад) стрпљење је пресудно да би се дошло до циља. На самом почетку мора постојати свест о томе да пројекат може трајати и више месеци, а потом треба уживати у процесу стварања и постепено градити нешто лично и уникатно, открива Маја и додаје да плетење код појединца може развити планирање, осећај за слагање боја, уз примену једноставне, али неизоставне математике.

pletenje-nas-uci-strpljenju-2

Жеља за сталним напретком и размена идеја са другима доводе до дружења, а плетење у друштву може бити одличан подстрек и извор нових сазнања. Иако се основе плетења могу савладати за неколико месеци, да би неко био прави плетач, потребне су године.

Не заборавимо да, поред толико изазова и нових техника, увек остаје простор за усавршавање. Плетење може бити и забавно и напорно, стога увек предлажем да се раде различити пројекти како бисмо изабрали онај који нам највише одговара у одређеном тренутку. Код једноставних мустри лако је стећи меморију покрета, а њихово понављање прија, при чему мисли лутају. Некад нам је потребно потпуно супротно, што постижемо компликованим мустрама које захтевају велику концентрацију, објашњава Маја.

pletenje-nas-uci-strpljenju-3

Помисао на различите технике и разнобојну вуницу распирује машту и инспирише нас да размотамо клупко и пустимо да нас креативност носи. Зима стиже, стога примените неку од идеја и подарите себи или неком блиском, јединствени шал или капу – преплавиће вас осећај задовољства, а зима одједном више неће бити тако хладна.

Станислава Анђелковић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment