Волонтирање – мали корак за велику промену

Волонтирање представља активност којом обогаћујете свој, али и туђи живот. Оно је начин да оставите траг у свету чинећи промене на глобалном или локалном нивоу. За практичне, оно је битна ставка у вашој биографији.

Једна од волонтерских организација која вам омогућава да пружите емотивну подршку и помоћ људима који пролазе кроз тешко раздобље или тренутак, јесте Центар ,,Срце’’. Волонтери Центра сваког дана, од 17 до 23 часа, разговарају са људима који су повређени или усамљени, слушају их и труде се да ублаже њихову тугу.

Волонтерка и директорка маркетиншког тима Центра, Катарина Радић, каже да јој је волонтирање у Центру још у гимназијским данима било један од циљева којем је тежила.

― У то време сам полако почињала да примећујем колико је у ствари потребно да будемо ту уз некога, а колико мало то збиља и радимо. Већини нас је често лакше и драже да међусобно делимо лепе тренутке, док оне лоше задржавамо унутар себе. Тек након што оно лоше пустимо ван кроз један пријатан разговор, у стању смо да схватимо колика је вредност неосамљивања у сопственој боли ― рекла је Радићева и додала да је од почетка знала да ће волонтирање утицати на њен начин размишљања:

― Увидела сам колико је заправо шаренолика палета животних ситуација разичитих особа, као и пропратних емоција. Након оваквог искуства, особа је у стању да комплексније доживи свог саговорника, да му буде подршка, али и да се не боји да остане уз њега и кад дође оно лоше. Из овог разлога бих саветовала свима који себе бар једним делом проналазе у сличној причи, да се заиста и опробају у овом виду волонтерског рада и обогате своја искуства.

img_3471

Центар ,,Срце’’ 27. децембра свечаношћу је обележио 25 година рада у Ректорату Универзитета у Новом Саду.  Током ових 25 година Центар је обавио преко 40.000 разговора, реализовао је пројекте у области волунтеризма и менталног здравља, и одржане су едукације средњошколаца у целом региону.

Стопа самоубистава у Србији у последњих 25 година смањена је за 30%, али како се и даље налазимо изнад Европског нивоа, Центар се нада да ће своје раднo време продужити на 24 часова, као и да ће бити омогућени разговори лицем у лице. ,,Срце’’ тренутно има око 30 активних волонтера различитих старосних доби, а свако ко је пунолетан и има жељу да помогне, може се пријавити.

Према резултатима глобалне студије ,,Глас људи’’ спроведене 2013. године, Србија се по броју волонтера налази на другом месту у региону, док у свету предњачи Норвешка. Учинити промену јесте могуће уколико начинимо први корак. Волонтирање је сјајна прилика за тај корак која вам може показати читав пут могућности и нових шанси, а нова година je одличан почетак да кренете на тај пут.

Тина Нaтарош

Фото: Ђорђе Поповић

Leave a comment