Студенти у улози Деда Мраза

Новогодишња еуфорија се осећа у ваздуху. Предстоје нам празници, породична окупљања, поклони и све друге лепе ствари које са собом носи овај период. Студенти су и ове године мислили на децу, те су организовали сакупљање прилога од којих праве пакетиће и деле малишанима широм Србије.

Студенти Правног факултета у Новом Саду покренули су акцију под називом „Космету на поклон“. Сакупљају слаткише и играчке за пакетиће, пелене за бебе, спаваћице за породиље и новчану помоћ. Сваки пакетић који направе садржи и прибор за школу. На факултету су поставили кутију у коју су остали студенти могли да оставе свој допринос. Привучени овом лепом прошлогодишњом идејом, у акцију су се ове године укључили и други факултети у Новом Саду, Филозофски и Природно-математички, али и факултети из других градова, из Ниша, Врања, Крагујевца, Београда, Сомбора, Зрењанина, Суботице…

Осим пакетића студенти су се досетили да поклоне још нешто – своје присуство и знање. Председница Студентског парламента Природно-математичког факултета у Новом Саду, Ана Тодоровић, каже да је заједно са колегама суботу, 17.децембар, провела са малишанима у Дечјем селу у Сремској Каменици.

– Дружили смо се са децом свих узраста која се тамо налазе. Сваки департман је осмислио неку игру кроз коју смо се представили. Математички одсек је са децом радио занимљиве логичке задатке, колеге са биологије су показивале како се издваја ДНК из парадајза, са хемије и биохемије су изводили експерименте… Деца су била веома радознала и видело се да уживају – рекла је Тодоровићева.

_emp8155

Студентски парламент и Студентска унија Технолошког факултета су заједничком сарадњом сакупили 60 пакетића које су наменили вртићу „Доктор Милан Петровић“, односно деци ометеној у развоју. Чланица Студентског парламента, Миљана Паповић, каже да су за малишане имали и посебно изненађење.

– Један колега се обукао у костим Деда Мраза и тако прерушен делио поклоне. Свако дете је имало прилику да се са њим фотографише и добије пакетић који је садржао играчке, слаткише и слане грицкалице. На децу увек треба мислити, а посебно како их обрадовати у ово доба године – закључила је Паповићева.

_emp8166

Студентска хуманитарна фондација „Осмех на дар“ је први пут ове године организовала у Новом Саду акцију под називом „Лампион за пакетић“. На Кеју жртава рације у суботу, 11. децембра, продато је 2000 лампиона, а сав приход је био намењен куповини пакетића за болесну и угрожену децу.

Акције сакупљања прилога још увек трају. Уколико желите и ви да учествујете, то можете учинити тако што ћете у склопу акције „Космету на поклон“ предати ваш допринос до 7. јануара у просторије Студентског парламента Филозофског фаултета, у канцеларију Савеза студената на Правном факултету или кацеларију Студентског парламента на Економском факултету сваког радног дана у периоду од 9 до 13 часова.

Осим за децу, можете учинити нешто и за кориснике прихватног центра. За бескућнике у Прихватном центру Новог Сада се организује сакупљање прилога у виду хране, зимске одеће, обуће и слично. Свој допринос можете донети у петак, 30. децембра, на Трг слободе од 15.30 до 17.30 часова.

Срећна Нова година и предстојећи празници! Не заборавите да некога обрадујете!

Јелена Врцељ

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment