Кићење јелке – никад маштовитије!

Да, дошло је и то време у години када посежете за прашњавом кутијом у којој, већ годину дана запостављена, новогодишња јелка чека тренутак када ће опет заузети важну позицију у вашем дому. Моменти постављања јелке и пажљивог одабира украса многима представљају омиљени породични ритуал коме се радују сви укућани – од најмлађих до најстаријих.

Разнолики су начини на које можете оживети зелене гране ваше јелке – неки воле да буде што шаренија и светлуцавија, други преферирају украсе само одређених боја, док су некима најдраже ситнице од разних материјала које својеручно обликују и декоришу. Ми вам нудимо неколико идеја које ће можда утицати на то да ове године своју јелку видите у другачијем светлу!

Цветна јелка

Иако можда звучи контрадикторно, али цвеће на новогодишњој јелци може бити једна од оних ситница које ће удахнути свежину вашем дому. Посебан изазов може представљати одабир цвећа, а ако бисте да украси не буду кратког даха, можете се послужити вештачким или осушеним цвећем, што ће вашу јелку сасвим сигурно учинити јединственом, а сам процес декорисања веома забавним.

novogodisnja-carolija-05

Јелка – споменар

Уколико желите да јелки дате лични печат и истовремено се подсетите лепих тренутака  са пријатељима и породицом које сте имали у протеклој години, имамо одличан предлог. Израдите фотографије мањег формата (у боји или црно-беле) и направите од њих украсе тиме што ћете их налепити на неку занимљиву подлогу, коју можете и сами обојити, а затим их правилно распоредити дуж јелке. Поглед на овакву јелку ће вам увек вратити неко лепо сећање, док сличице увек можете мењати и допуњавати новим успоменама.

novogodisnja-carolija-04

Јелка са воћем и слаткишима

Често од старијих слушамо како су се јелке раније украшавале сушеним воћем, орасима, јабукама и свиленим бомбонама. Овако окићена јелка заиста може деловати примамљиво, а са воћем и бомбонама које стављате се можете доста поигравати. Уколико се решите за „јестиву декорацију“, украси од теста могу умногоме обогатити ову трпезу на гранчицама. Нађите модле у разним облицима а колачиће преливајте разнобојним глазурама, након чега ћете их лако тракицама окачити о гране.

naslovna-marija-erdelji

Обучена јелка

Капице, рукавице, чарапице, вуница у разним бојама – све се ово може наћи на јелци. Уколико решите да је маскирате и пренесете зимски дух у унутрашњост куће, ово може бити занимљив избор. Креативност ће вас можда чак и натерати да исплетете одређене комаде који би се добро уклопили у зеленило јелке. Једно је сигурно – поглед на овако обучену јелку, свакако ће вас угрејати.

novogodisnja-carolija-03

Чини се да, кад је кићење јелке у питању, идеја никад доста! Сам чин представља неку врсту интимне, породичне свечаности када се у свакоме пробуди дечије усхићење, а  благе препирке око распореда  стављања украса чине неизоставни део атмосфере. Који год вид украшавања одабрали, најбитније је да дате машти на вољу, као и да те тренутке поделите са најмилијима. Тада ће и јелка представљати симбол љубави и расположења које ће вас грејати током празника.

Станислава Анђелковић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment