Празници. Шареноликост. На хиљаде упаљених свећица и окићених јелки.  Мирис домаћих колача и куваног вина. Гужве у тржним центрима, јер сви користе баш последње дане да изаберу поклоне које ће оставити испод бора.

Украшени излози радњи који вас маме да уђете унутра и искористите новогодишња снижења. Традиционални Снешко Белић испред комшијских улаза, са искривљеном мрквом уместо уста и црвеним лонцем на глави уместо шешира. Како да вам све ове благодети не измаме осмех на лице?

Децембар је, без сумње, омиљени месец оних који једва дочекају крај године како би празнике провели  у чврстом загрљају драгих особа, најчешће породице. Ипак, кад сат откуца поноћ и магија, бар за кратко престане, када набавимо нове календаре за предстојећу годину често размишљамо о једном питању. Да ли нова година подразумева и нове нас? Након лепо проведеног дочека, уз музику и пријатеље, сутрадан најчешће сумирамо утиске. Присећамо се свих лепих и оних мање лепих момената у претходној години. Сваку годину нашег живота обележи нешто по чему је касније памтимо. Затворите очи на тренутак. Поставите себи питање: „По чему ћу памтити 2016. годину?“

И, какав је одговор? Да ли вам се свиђа?

Док листамо албуме препуне фотографија, успомена и на папиру забележених животних ситуација, смејемо се колико смо се променили за ових дванаест месеци. Нема особе која себи крајем децембра не саставља читаву листу промена и жеља које намерава остварити у наредној години. Да ли је нова година стварно нови почетак? У поноћ, тихо у себи, пожелимо пуно здравља, љубави и среће. Поклонимо себи пуну врећу обећања. „Кренућу у теретану“, „Допустићу себи да се заљубим и верујем другоме“, „Јешћу мање слаткиша“ – само су нека од малих, традиционалних обећања која понављамо из године у годину.  Нова година је идеална прилика да одбаците и оставите далеко иза себе негативне догађаје, мисли и људе.

Чврсто одлучите да ћете у 2017. години бити бољи, захвалнији и срећнији. Искористите и ову годину да још више напредујете у свим сферама живота, да више љубазности, љубави и доброте пружите људима око себе.  Поставите себи високе критеријуме и не плашите се неуспеха. 365 дана у години је сасвим довољно уколико марљиво радите.

Славите живот, сваког дана, не чекајте Нову годину. Славите то што дишете, што имате топао дом, породицу и нечији стисак руке. Не дозволите да датуми у календару одлучују за вас. Мењајте се, првенствено због себе, а не због туђих очекивања. Ако волите старог себе, онда се не мењајте, већ останите такви какви јесте. Нађите у сваком дану барем мали повод за славље. Окупите пријатеље, наздравите животу.

Вратите се мислима у детињство, када сте били безбрижни, пуни ентузијазма и када сте веровали у магију. Не престајте да сањате и пловите светом маште, само зато што имате више година. Чуда постоје ако верујете у њих, а можда баш ова година буде ваша! Нека вам 1. јануар започне са осмехом на уснама и мирисом омиљене кафе док читате текстове које је за вас припремио тим „Омладинских новина“.

Јелена Драпић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment