Премијера филма о највећој српској љубавној причи

Премијера филма Здравка Шотре „Santa Maria della Salute” одржана је вечерас у пуној сали Арене Синеплекс. Присутни су имали прилику да аплаузом поздраве глумачку и ауторску екипу овог остварења, која се прошетала црвеним тепихом.

Након три године рада на сценарију, редитељ Здравко Шотра снимио је филм који дочарава  бурну животну и љубавну причу Лазе Костића, есејисте и песника најлепше љубавне песме српске поезије и 29 година млађе Ленке Дунђерски, кћерке богатог велепоседника Лазара Дунђерског. Филм води гледаоце кроз унутрашњу борбу великог човека, песника, преводиоца, доктора права, новинара, а сниман је на локацијама у Новом Саду, Суботици, Сомбору, на Цетињу, у Боки Которској и Венецији.

Новосађани су исказали огромно одушевљење по завршетку филма, а највише симпатија гледалаца освојио је главни глумац Војин Ћетковић, који је на себи својствен начин дочарао улогу Лазе Костића.

„Био је велики изазов такав један живот, какав је водио Лаза Костић, уклопити у два сата. Са задовољством сам одиграо улогу великог, утицајног, изузетно образованог човека, доктора права, који је студирао у Пешти, који се замерао људима на власти јер му је сметала цензура  па је  из тог разлога био и заробљен више пута“, рекао је Ћетковић и додао да је предност бити део тима којим управља чувени редитељ Здравко Шотра.

unnamed-3

Лик Ленке Дунђерски која је очарала песника игра Тамара Алексић, којој је ово прва главна улога у каријери. Глумица истиче како је истински уживала током снимања јер је лик Ленке инспиративан, а велику подршку добила је и од филмског партнера – Војина Ћетковића, као и остатка глумачке екипе.

„Незимерна је част играти Ленку, једну чисту душу која је била свестрана личност са много талената, учена, оптимистична, духовита, али опет ми њу највише упознајемо кроз очи једног заљубљеног песника који ју је додатно идеализовао“, рекла је Тамара.

unnamed-4

Филмови и серије које Здравко Шотра потписује годинама уназад обарају рекорде гледаности. Нема сумње да ће „Santa Maria della Salute” освојити публику, а  велика очекивања усмерена су и ка истоименој серији која ће бити приказана на програму РТС-а у марту.

Јелена Драпић

Фото: Марија Ердељи

 

Leave a comment