„Игла испод прага“ на редовном репертоару Арене Синеплекс

 Дуго очекивани филм првенац редитеља и сценаристе Ивана Мариновића „Игла испод прага“ имао је београдску премијеру у понедељак у Сава Центру. Публика је дуготрајним аплаузом и овацијама на крају поздравила екипу коју чине глумци: Никола Ристановски, Леон Лучев, Љубомир Бандовић, Драгана Дабовић, те Сека Саблић и Богдан Диклић које је овај филм спојио након више од 30 година. Црногорско- српска копродукција „Игла испод прага“, редитељски првенац Ивана Мариновића, након светске премијере у Сарајеву и турнеје по различитим континентима, те много позитивних критика, након Сава Центра коначно стиже у домаће биоскопе.

„Игла испод прага“ за коју је Иван Мариновић писао и сценарио је прича о становницима малог села на полуострву који су на прагу да продају велику земљу и тиме реше све своје проблеме. Једина препрека на њиховом путу је тврдоглави поп Петар (Никола Ристановски) који одбија да прода свој део. Поред лукавих сељана који му свакодневно загорчавају живот, Петар мора да се суочи и са деменцијом своје мајке (Јелисавета Сека Саблић), заљубљеношћу опседнуте Маре (Драгана Дабовић), бунтовништвом сина тинејџера и константним преиспитивањем сопствене вере. Након што се Петру коначно смучи да и даље “окреће други образ” настаје надреални хаос после којег нико у селу неће остати исти.

unnamed-1

Ово је прича о менталитету, о борби између традиционалног и модерног, о људскости с једне и бахатости са друге стране. Светска филмска критика је до сада била једногласна у ставу да је Мариновић испричао причу о малом човеку са великим проблемима и то тако да је овај филм у могућности и да вас насмеје и да вас растужи. Престижни Холивуд Рипортер тако наводи да “Мариновић погађа здраву равнотежу између горке комедије и натуралистичке драме, углавном избегавајући грубе карикатуре и претеране емоције које су често карактиеристика филмова који стижу са Балкана”, те истиче да је филм “посластица за љубитеље црног хумора”.

Филму је недавно припала и награда на Босфорус Филм Фестивалу у Истанбулу, где је Златни делфин – награду за најбољег глумца добио Никола Ристановски. “Игла испод прага” снимана је у величанственом амбијенту Луштице и Боке Которске уз подршку Министарства културе Црне Горе и Филмског Центра Србије.

Филм је и црногорски кандидат за награду Оскар у 2016. години.

Фото: Ружица Миловановић и Антонио Аксел

Leave a comment