Лепота студирања је у томе што вам отвара врата многих могућности. Студенти имају разне повластице, међу којима је и боравак у некој страној држави. Постоје програми и стипендије који вас могу одвести у најразличитије крајеве. Исто тако, Нови Сад је постао један од значајних универзитетских центара који привлачи све већи број студената различитих година, студијских програма и националности.

Осим студија, Нови Сад има толико тога да понуди. Ово је град који има све што је потребно једном студенту – добра атмосфера, привлачна архитектура, друштвени догађаји, места за опуштање или излазак. Нови Сад је град који уме да вас освоји већ на првој шетњи.

Двадесетчетворогодишња Вишрута из Индије је одлучила да у оквиру својих мастерских студија искуси образовни систем Србије. На питање шта јој се највише допада у Новом Саду одговорила је: „Свиђа ми се што живот овде није компликован, веома је лако прилагодити се. Људи су љубазни и спремни су да помогну. За кратко време сам успела да склопим пријатељства“.

emp_0578

Хавијер Хосе има двадесет седам година и студент је информационих технологија. Док су његови другови конкурисали за стипендије у Немачкој, Данској и Холандији, он је желео да се упозна са културом балканских земаља. „Допала ми се идеја да искусим нешто сасвим ново. Што сам више истраживао о Србији, то сам имао већу жељу да дођем баш овде. Нови Сад ме много подсећа на мој родни град. Балканци су једнако темпераментни као Шпанци”, рекао је Хавијер и додао да у Новом Саду има много тога да се види. Осим центра, допадају му се штранд и Петроварадинска тврђава јер су у близини Дунава и пружају могућност за квалитетно провођење слободног времена. Студентски живот у Србији је окарактерисао као веома приступачан. Иако је у Новом Саду релативно кратко, успео је да нађе друштво, посети студентске журке, проба пљескавицу и ракију.

„Журке и изласци су добра прилика да се упознају нови људи. Срби су веома гостопримљив народ и овде се осећам јако пријатно“ – каже Хавијер.

Лепоту сопственог града некада најбоље можемо сагледати из туђих очију. Нови Сад као Омладинска престоница Европе 2019. шири руке свим младим људима који желе да се упознају са различитим аспектима живота у овом граду. Са овом титулом он је постао још привлачнија дестинација како за туристе, тако и за стране студенте који би желели да у своју биографију уврсте неки од наших факултета.

Ђурђија Лукић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment