Отварањем изложбе непознатих речи у шабачком Културном центру, у уторак, 13. 12. завршено је трогодишње истраживање ученика Економско-трговинске школе о лексици трију значајних шабачких писаца 19 века, Милорада Поповића Шапчанина, Јанка Веселиновића и Лазе Лазаревића.

У оквиру изложбе представљен је речник од преко 1500 речи, избор најзанимљивих застарелих или заборављених речи и израза по избору и у рукописању ученика , углавном предмети из домаћинства, оружје, алатке и делови одеће који више нису у употреби. Непознате речи су илустроване цртежима и приказана је презентација о животу и стваралаштву ових писаца.

„Речи писаца смо приказивали другачијом бојом да би посетиоци разликовали која је реч из чијих дела преузета и који се писац служио  речима које су по свом пореклу старословенске речи, турцизми, геманизми, латинизми. Осим речи и цртежа, илустровали смо кратким скечевима непознате изразе из дела Лазе Лазаревића, постајући тако „Лазине живе речи“. Рад на пројекту био је занимљив, асем наше генерације у пројекту су учествовали и ученици који су прошле године завршили школовање,“ рекла нам је ученица Тамара Цветковић, док ученик Мића Мишљеновић додаје да је пројекат настао из идеје професорке српског језика и књижевности Даниеле Берић Дамњановић, као и да је на прикупљању и селекцији речи учествовало чак 93 ученика.

20161213_175322

„У пројекту је учествовало на прикупљању и селекцији речи 93 ученика, али тај број је већи ако ту убројимо и све оне који су цртали речи и исписивали их не би ли оне постале део ове изложбе. Прочитали смо преко 3000 страница. Мој задатак је био да од појединачних речника непознатих речи писаца склопим заједнички речник, да бринем о презентацијама, глумим и будем вођа технике“, каже Мишљеновић.

Сала Културног центра била је испуњена до последњег места на отварању изложбе, а посетиоци су похвалили разноврсност и нов приступ у приказивању оваквих садржаја. На кративан начин ученици  су дали допринос очувању традиције и културе нашег језика и књижевности. Заинтересовани изложбу могу погледати до 21. децембра у Великој сали Културног центра од 10 до 15 часова.

Сузана Марјановић

Leave a comment