Доласком зиме и променом температуре, стиже нам сасвим другачије природно окружење које умногоме диктира и активности којима ћемо се бавити у том периоду. Растерећено трчање у вечерњим сатима, јога у природи, бициклизам или неки од спортова на води могу деловати као давна прошлост, док одједном уступају место зимским спортовима у којима се кратко ужива. Уколико снежне зимске дане  волите да проводите на клизаљкама, скијама или можда санкајући се са друштвом, а спремни сте за веће изазове на снегу, погледаjте које то предлоге ми нудимо.

Вожња кајака по снегу (Snow Kayaking) Можда звучи неизводљиво, али, осим неопходног кајака, све што вам је потребно да бисте спровели ову идеју у дело је брдо, низ чију бисте се падину пустили и уживали у тренутку. Ако се сналазите са управљањем кајака на води, снег неће представљати проблем – весло ће вам пружити контролу над вожњом. Уз мало труда, овај спорт би могао представљати праву дозу изазова која вам је ове зиме потребна.

Пењање по леду (Ice climbing) Овај изузетно авантуристички спорт није за свакога, стога се и препоручује искусним спортистима који су у форми – како физичкој, тако и психичкој. Онима који преко године уживају у пењању стенама, а воле да померају границе својих могућности, ова зимска варијанта тог спорта допушта  да испробају нешто ново. Пењање по леду представља једну од активности алпинизма, а одиграва се на замрзнутим литицама и водопадима. Помоћу скале, која дефинише категорије на основу тога колико је лед тежак за пењање, могуће је пратити напредак, али и такмичити се са другима.

kqwl5rnzaqg-wynand-van-poortvliet

Роњење под ледом (Ice Diving) Звучи веома примамљиво, зар не? Међутим, роњење у зимским условима доста се разликује од обичног роњења, стога је неопходан додатни опрез. Ко се одлучи на овај корак, мора имати искуство, пошто роњење под ледом може бити изузетно опасно. Због тога је потребна посебна опрема као и поштовање одређених процедура у шта спадају формирање ронилачке групе и тима за подршку. Такође, локација уласка и изласка из воде се посебно одређује из безбедносних разлога.

Сурфинг на леду (Ice Surfing) Уместо да сурфујете по воденим површинама, зима за вас има другачије планове, а то су залеђене водене површине. Сви који нестрпљиво очекују лето да би са уживањем сурфовали по води, могу испробати ову верзију прилагођену зимским условима. Испод даске се налазе клизаљке које омогућавају велику брзину кретања. Осим даске, опрему за овај спорт чини и једро, а брзина којом се крећете зависиће од јачине ветра.

1cxphuifs7y-anton-repponen

Свакако да је за сваки од горенаведених екстремних спортова неопходно пратити инструкције, не би ли авантура прошла без повреда а искуство било вредно ризика. Адреналинским зависницима пуно среће у проналажењу адекватног зимског спорта, а онима који више воле да су на топлом и сувом, постоји доста снимака ових спортова који ће дочарати осећај.

 Станислава Анђелковић

Фото: freeimages.com

Leave a comment