У октобру је Србија постала богатија за још једну златну медаљу када је млада, фитнес спортискиња – Анђела Танасић освојила прво место на бикини фитнес такмичењу у Дубаију.

Тог дана је поносно показала сав труд и напор који је уложила свакодневним тренирањем и здравом исхраном последњих четири месеца. За њену добру форму и кондицију заслужне су и вежбе снаге које ради одмалена, као и седмогодишње тренирање одбојке које се прекинуло након њеног одласка у Дубаи. Ова двадесетдвогодишња Суботичанка је такође студенткиња Високе школе струковних студија за образовање тренера, а за Омладинске новине наглашава како је поред великог труда, жеље и воље најбитније разумети своје тело.

Шта је утицало на то да се пријавиш на такмичење у бикини фитнесу и каква су била твоја очекивања?

С обзиром да сам цео живот активна што се тренирања тиче, одувек је била жеља у мени да се појавим на бикини фитнес такмичењу. Пре 4 месеца сам почела редовно да тренирам у теретани на предлог некадашњег мистера Индије, који ми је и асистирао. Што се очекивања тиче, могу слободно да кажем да у животу нисам осетила толико велико самопоуздање као што сам на дан такмичења. Припреме нису биле увек на врху мотивације, очекивања и задовољства наравно, али су управо ти успони и мали падови допринели да се на дан такмичења осећам као никад до сад.

Како си се осећала када су те прогласили за победницу и какво значење за тебе има освојена титула?

Сматрала сам да сам већ постигла оно што сам желела: на бини сам, немам шта да изгубим и нема назад. Прогласили су трећу, прогласили су другу и прогласили су мене – прву. Једноставно сам и осећала да ће тако бити. Освојено злато ми много значи јер је ово досад највећи успех у спорту за мене. Такође, огромно искуство доприноси и неким даљим плановима, па и такмичењима.

andela-tanasic-slika-1

Како су текле завршне припреме и ко ти је помагао у њима?

Могу слободно да кажем да имам навику да се здраво храним цео свој живот, па ми тако и ове припреме нису тешко пале. Било ми је напорно ускладити посао, тренинг и добар сан. У припремама ми је много помогао тренер из Индије – Ратиш Чинган, као и друг – асистент из Словачке Мариан Бабински.

Како успеваш постићи такву форму? Да ли постоје нека правила којих се придржаваш, како у исхрани, тако и током тренирања?

Најбитније у свему је разумети своје тело. Када нешто једеш, нешто радиш, знати зашто и на који начин то радиш, односно знати осећати. Тако је управо и са исхраном, припремама, тренинзима, такмичењем. Потребне су године искуства да бисмо разумели своје тело, па можда ни тад нећемо бити сто посто сигурни. Оно што је потребно да знамо јесте шта нама НЕ прија, и једноставно не конзумирати то. Наша чула нам све говоре.

andela-tanasic-slika-6

Ближе нам се празници и хладно време што углавном узрокује неколико килограма више. Имаш ли неке савете како задржати добру форму током ових хладних месеци? И шта би поручила младима, на шта да пазе, а шта да избегавају код прехране и вежбања?

С обзиром да сам у Дубаију, мени је лето током целе године, па зато ни немам осцилације у килажи. Оно што могу да саветујем јесте да није време нити празници то што одлучује шта ћемо да једемо и у којој мери, већ ми сами. У свему треба имати границу па тако и у јелу и пићу, чак и тренингу. Задовољство и потреба су две различите ствари. Телесну, душевну и духовну храну је неопходно повезати како бисмо ишли у правом смеру.

Кристина Ивковић Ивандекић

Leave a comment