Јубилеј 20 година од оснивања организације Омладина ЈАЗАС-а Нови Сад и прве кампање поводом Светског дана борбе против сиде, обележен је конвенцијом која је одржана у Градској кући у Новом Саду у четвртак, 1. децембра.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је како се ЈАЗАС-а сећа још из студентских дана када су као група ентузијаста почињали да разбијају друштвене табуе, те како су с годинама били све упорнији, гласнији и бројнији.

−Не смемо живети у мраку незнања и оковима предрасуда, и не смемо бити искључиви и несолидарни према болеснима и слабијима. Врата Градске куће увек су за Омладину ЈАЗАС-а отворена и са правом су данас домаћини, а не гости − подвукао је Вучевић.

Према речима Александра Воштића из Министарства омладине и спорта двадесет година је значајан јубилеј за мисију коју спроводи ЈАЗАС, али и за преношење позитивних идеја на млађе генерације.

_emp6834

−Министарство омладине је и основано залагањем удружења међу којима је била Омладина ЈАЗАС-а Нови Сад, што потврђује да је опредељење за партнерство једина добитна комбинација – казао је Воштић.

Један од оснивача ЈАЗАС-а Дарко Лазаревић присетио се самог почетка настанка организације.

−Нисмо имали интернет, ни кабловску телевизију, ни пасоше, просто смо морали сами да креирамо програм само захваљујући нашој машти. Ту смо управо поставили наше темеље, то је постала наша страст, а кроз нашу организацију су од тада прошле многе генерације – рекао је Лазаревић и додао како ће ЈАЗАС остати при својим досадашњим принципма, али пред њима су сада нови изазови.

_emp6857

Вукашин Гроздановић, досадашњи председник Омладине ЈАЗАС-а Нови Сад, захвалио се представницима државних институција, а посебно Граду Новом Саду, на подршци коју им пружају и најавио да ће се та сарадња кроз још интензивније активности наставити и у будућности.

− Мени је изузетно задовољство видети толико драгих лица, након свих ових година. Ми смо протеклих 20 година живели, радили, трудили се, а данашња омладина има задатак да своје знање пренесе другим младим људима – закључио је Гроздановић.

_emp6872

За новог председника Омладине ЈАЗАС-а, након три године волонтерског рада и залагања изабран је Страхиња Тијанић, док је част да буде потпредседница припала Јелени Барни.

Присутни су били у прилици да погледају филм посвећен јубилеју организације, додељене су дипломе вршњачким едукаторима, али и захвалнице партнерима Омладине ЈАЗАС–а.

Екипа Омладинских новина честита 20. рођендан ЈАЗАС-у уз жељу да се успешна сарадња настави и у будућности.

Јелена Драпић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment