Хоби је идеалан начин да још боље упознате себе. Драгоцено време, само за себе, далеко од свакодневних обавеза и стреса. Додатна активност пробудиће у вама креативност, позитиван дух и енергију. Ослушните своје жеље и пронађите се у ономе што највише одговара вашим афирмитетима и личности. У прохладним, зимским данима који су пред нама, креирање накита чини се као идеална идеја да испуните време и створите производ којим ћете се поносити. А шта вам је неопходно за то?

Као и за сваки хоби, неопходно је да средите простор само за себе, где ћете у тишини и уз пуну концентрацију стварати накит. Мали кутак који ћете претворити у своју мини-радионицу пробудиће у вама продуктивност и жељу да што пре отпочнете процес израде. С обзиром на то да је креирање накита све популарнији хоби, постоји мноштво продавница у којима можете купити детаље за само украшавање попут перли, ланаца, звончића, кићанки, те најразличитијих трака.

Мирјана Његовановић, студенткиња фармације, са израдом накита је кренула пре три године, а данас многе даме широм света носе њен накит. Са читаоцима „Омладинских новина“ поделила је мале тајне свог великог успеха.

– Као материјал може да послужи све, зависно од тога колико сте маштовити. Лично користим разне металне основе (подлоге), цирконе у разним бојама, перлице од пластике и стакла, кожне и кончане кићанке, ланце, канапе, акрилне перле итд. Поред овога су свакако потребне мини-алатке, одговарајућа клешта и маказе, те посебно лепило или силиконски пиштољ, те силук – открива Мирјана.

izdvojena-slika
Фото: Приватна архива

Уколико се одлучите да сами направите мало ремек-дело у виду накита, Мирјана открива детаље креирања наушница.

– Пре него се ишта почне, потребно је имати идеју. Ја сам замислила да израдим једне кристалне наушнице у облику сузе, па сам и кристале, као и металне основе бирала у том облику. Припремила сам сав потребан материјал, цирконе, перлице, лепило и пратећи репроматеријал. Пре лепљења све склопим, да видим да ли се моја идеја може реализовати, па након тога лепим део по део на подлогу. Када се све учврсти, поведем рачуна о детаљима. Волим да накит изгледа раскошно, па при томе користим ситне цирконе или перлице које се лепо сијају. Пошто су металне подлоге шупљикаве, одређене перлице могу причврстити силуком и тако попунити празне просторе. На део који се ставља у ухо лепим клипсу или иглицу, а њега, посебним кукицама качим за претходно израђени део наушница. Овако су наше наушнице спремне за ношење – закључује Мирјана.

За крај, посаветовала је девојке које желе да крену њеним путем, и израду накита претворе у уносан посао.

– Живимо у веку технологије и друштвених мрежа, где имамо широку лепезу могућности да презентујемо оно што радимо. Ово ће им свакако донети једно велико искуство и немају шта да изгубе ако пробају. Мени је лично помогло да се прилично осамосталим, стекнем радне навике и кроз овај посао упознам дивне људе. Битно је да све што раде, раде са пуно љубави и стрпљења, јер ће управо то људи и препознати, а мени преостаје само да им пожелим пуно среће – завршава Мирјана.

Без обзира да ли се израдом бавите из хобија или вам је то занимање, главни састојак за успешну израду је исти – љубав према накиту.

Јелена Драпић

Leave a comment