Спој екстремног спорта и добро опеглане кошуље

У питању је екстремно пеглање које је као спорт настало 1997. године, у Енглеској, када се радник текстилне индустрије вратио кући са посла и схватио да га, уместо планираног спортског пењања, чека гомила неопегланог веша. Након што је то вече провео пеглајући под звездама у свом дворишту, кренуо је на светску турнеју да промовише своју идеју.

Оваj спорт подразумева да пеглате одећу на најчуднијим и што неприступачнијим местима која вам могу пасти на памет, а за све то су вам потребне само две ствари: пегла и комад одеће. Може се упражњавати индивидуално или у групи, и комбинује елементе из било ког спорта: пењања, сурфовања, банџи џампинга, роњења, скијања на води…

Прво светско првенство одржано је у Баварској, у близини Минхена. Учествовало је 6 земаља (Аустралија, Аустрија, Хрватска, Велика Британија, Чиле и Немачка) и такмичили су се у неколико дисциплина. Прва дисциплина је урбано пеглање које подразумева пеглање у, на и около растуреног аутомобила, потом пеглање на води у којем су се такмичари такмичили на брзој реци, приликом чега су смели да користе даске за сурф, гуме и кануе. Затим пеглање на дрвету, а пеглање на стени укључује пењање на врх стене и пеглање на њеном врху. Последња дисциплина је фристајл у којој је све дозвољено. Оцењује се креативност и број набора на испегланој одећи, а најбољи такмичари били су Британци који су освојили одмор на Хавајима, машину за веш и друге вредне награде.

Да ли бисте се и ви усудили да пробате овако нешто?

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment