Једина лиценцирана Недеља моде у нашој земљи, Serbia Fashion Week, полако се ближи крају. Посетиоци, новинари из земље и света и дизајнери сабирају утиске, а посећеност ове манифестације из дана у дан све више расте. Своје колекције представили су Eymeric Francois, Madmood Fashion Show Milano, Sarah Jessy Jones , Бата Спасојевић, Бошко Јаковљевић, Зорана Миличић, Весна Милошевић, Марта Миљанић, Александар Гаврић, Река Оросз и  BRJ & City Glam. У првим редовима подршка је стизала и од многих познатих личности – највеће модне звезде која је до сада посетила ове просторе, Ане Фенди, водитељке Хане Хаџиавдагић, дизајнера Звонка Марковића, Сање Величковић, Гоце Тржан, Марине Перазић, Доналда Потарда, Барбаре Локатели и многих других.

unnamed

Вече су отворили Бојана Росић Јововић и City glam jewelry из Црне Горе, Александар Гаврић из Србије и Река Оросз из Мађарске.

Бојана је приказала линију свечаних хаљина, које су углавном биле израђене од чипке, провидне, са неизбежним ресама и цирконима. Боја која је преовладавала била је црна, а оно што је занимљиво је да су сви модели носили наочаре уз свечане хаљине.

Друга и веома специфична колекција „Vanila Chain“ многе је оставила без даха. С обзиром на то да смо се на овој Недељи моде углавном сусретали са чипком, цирконима и свечаним варијантама, City Glam Jewelry тим показао је да можемо да се обучемо а да притом немамо ни једну тканину на себи. Две девојке дошле су на идеју да креирају одећу користећи само ланце и кристале и то им је итекако пошло за руком. Идеја је била да споје неспојиво, тј. хладне ланце и елеганцију и женственост. Иако је ово била њихова прва самостална ревија, Милица Маринковић одушевљена је како реакцијама публике, тако и својим целокупним утиском након завршетка ревије, а открила је и да планирају да прошире своју линију прво на Европу, а потом и на цео свет.

Александар Гаврић је пре само неколико месеци напунио 16 година. Он је, у складу са својим годинама, приказао урбане младалачке комбинације. Мушки модели су носили црне исцепане фармерице, кожне панталоне, дуксеве са рукавима израђеним од чипке, што је углавном био случај и са женским моделима где смо могли да видимо много исцепане одеће.

Последња, али не и мање атрактивна ревија Реке Оросз на многе је оставила позитиван утисак. Ова дизајнерка пореклом је из Мађарске, али борави у Лондону где припрема своје креације. Приказала нам је и мушку и женску колекцију. Користила је многе материјале, од вуне, плиша, сатена, памука до коже и шљокица.

Serbia Fashion Week, остварио је сјајну сарадњу са платформом Madmood Milano, те је Madmood Milano Fashion Show имао прилику да представи и своје моделе у Србији. Пистом су заблистале свечане, дуге и светлуцаве хаљине од чипке.

Марта Миљанић свакако је привукла пажњу својом колекцијом приказавши нешто што до сада публика није имала прилику да види. Цела колекција била је веома мрачна, а инсприацију је пронашла у стварима и музици коју воли и приватно слуша, а то су роцк, пунк и метал, које су посетиоци имали прилику и да чују током ревији.

unnamed-2

Овај блок затворила је Зорана Миличић, приказавши нам бренд „Cataleya“ који представља јаку жену која има став и зна шта хоће. Задовољна је целокупним изгледом колекције, а треме није било јер је за њу ово четврто представљање на Serbia Fashion Weeku, који јој је отворио много путева за даље пословање.

Тринаести блок почео је представљањем  Sare Jessy Jones која је била право освежење за Јесење издање ове Недеље моде. Пистом су се низали шарени, лепршави и веома женствени модели, уз веселу музику која је употпунила доживљај

После Саре, на велико задовољство публике, своју колекцију представио је свима добро познат, Бошко Јаковљевић. Публика је, како се и очекивало, сјајно прихватила и ову колекцију једног од наших најпознатијих креатора. У изради су коришћени најквалитетнији материјали доступни у Србији, а идеја водиља, по речима креатора, била је да обуче себе и друге.

Последња у овом блоку своју колекцију приказала је Весна Милошевић. Први утисци после ревије су сјајни, креаторка је презадовољна и сматра да је успешно представила идеју урбане девојке 21. века кроз своје комаде одеће обогаћене накитом.

Наредни блок отпочео је у фантастичној атмосфери. Први се представио неприкосновени Бата Спасојевић. Једна од главних инспирација за ову колекцију била му је Тамара Плакић, жена која, како каже, има 82 године и нема граница у одевању и размишљању.

“Године за моду нису битне, битно је добро се осећати у својој кожи и уживати у животу”, изјавио је Бата.

Последњи дизајнер који се представио пете вечери Националне недеље моде, свакако је једна од најважнијих личности ове организације, Eymeric Francois. Његова најновија колекција инспирисана је светом из бајки, светом сирена и вила. Креације подсећају на костиме који су претворени у хаљине високе моде.

Mанифестација се сели у Београд, где ће, у амбасади Француске, 13. новембра бити уприличена свечана додела модних награда, Serbia Fashion Awards.

Фото: Марија Ердељи

 

Leave a comment