Да ли се дешавало да вам неки врстан музичар до те мере пренесе позитивне вибрације да се истог тренутка већ замишљате у његовој улози, како са лакоћом постижете све виртуозности на том инструменту? Уколико је одговор позитиван, а опремљени сте (знати)жељом, стрпљењем и одређеним инструментом, ништа вас не спречава да се препустите, можда неоткривеном, таленту помоћу сајтова које смо одабрали да вам притом буду водичи.

Get.yousician.com Kлавир, гитара, бас или можда укулеле производе звук који диктира ваш музички укус? Посетите овај сајт који омогућава учење са вашег рачунара или андроид телефона. При регистровању се активира апликација која нуди лекције у виду презентација, видео записа и вежби са тестовима, док помно прати ваш напредак од почетног до напредних нивоа. Додатна погодност лежи у могућности повезивања инструмената са рачунаром отварајући сасвим нов и интерактиван метод учења. Програм тада постаје ваш приватни учитељ који указује на потенцијалне грешке при свирању.

Pianu.com Свирање клавира, као и осталих инструмената, захтева велики труд и посвећеност. Овај сајт монотоне сате константног вежбања претвара у забавне тренутке, када свирајући популарне песме ухватите себе да изводите музичке секвенце које су се претходно чиниле недостижним. Приликом свирања на сајту се појављују виртуелне дирке (обележене словима на тастатури) са инструкцијама када коју притиснути. Добрим тајмингом и брзим радом прстију уживаћете у звуцима које производите.

yousician-3

8notes.com представља користан сајт у фази када већ овладате техником свирања, тако што вам нуди нотне записе композиција, намењене великом броју инструмената. Жанрови су различити, од класичне музике све до актуелних хитова које бисте волели да имате у свом репертоару. На сајту можете наћи лекције о теорији музике, као и мини тестове који проверавају ваше знање о томе.

Музичар се не постаје преко ноћи, о чему сведоче и образовне установе које томе служе. Међутим, ови сајтови, поред многих других, могу бити добра полазна тачка за ваш нов хоби. Границе самоуког учења ће се временом испољити, али то не треба да вас спречи да се упустите  у забаву, иновативност и растерећеност које вам овај вид учења пружа.

Станислава Анђелковић

Leave a comment