Која је формула за успех?

Недавно сам чула занимљиву изреку „Успех је као мердевине, не можеш да се пењеш са рукама у џеповима“. Помислила сам колико је само истине у једној реченици! Зар није тако?

Ова реченица ме је натерала да се запитам да ли сваки пут када желимо нешто да постигнемо, засучемо рукаве и предано радимо на томе да успемо? Свесни смо да се ништа не може створити само од себе, те да сваки животни успех изискује доста труда, одважности и храбрости. Када након успешног дана на факултету или радном месту дођете кући, сумирате утиске и схватите да сте се попели за једну степеницу више ка успеху којем тежите, једини осећај који ће вас преплавити јесте – задовољство. Утонућете у царство снова спокојни, срећни и мирне савести јер сте дали све од себе, што је резултирало успехом. Признајте, пуно значи и када вас други похвале. Колико пута вам се на лицу појавио широк осмех након аплауза који сте добили од колега за добро одрађен задатак? Похвале из нашег окружења нас мотивишу да наставимо путем којим смо кренули и напредујемо још више. Похвалите и сами себе. Наградите се кад год успете нешто што раније нисте умели или знали. Почастите се у омиљеној посластичарници након положеног испита. Купите себи књигу коју већ дуго гледате у излогу књижаре на путу до посла. Заслужили сте – успели сте!

Формула за успех не постоји. Ипак, најбитнији елемент је рад. Рад, рад, рад. Немојте да вас хладни јесењи дани спречавају да напустите топао кревет и кренете у потрагу за успехом. Успех не чека! Присетите се, на тренутак, свих снова и амбиција из детињства. Колико њих сте досад остварили? Ако нисте задовољни одговором, време је за промене. Не плашите се неуспеха, јер иза већине успешних људи стоји пуно покушаја док нису дошли ту где су сада.

Успех у љубави, у школи, на факултету или радном месту – свеједно је. Везује их иста ствар, а то је стрпљење. Наоружајте се стрпљењем и не заборавите: сама жеља за успехом није довољна, успех је производ рада. Можда нећете из првог покушаја научити да скијате, свирате неки инструмент или решите компликоване задатке на факултету, али нека вас то не омете при наредним покушајима. Не одустајте, већ пажњу усмерите на своје позитивне особине и нека вам успешна особа из вашег окружења буде пример и мотивација.

%e2%95%a8%d1%8c%e2%95%a8%e2%96%91%e2%95%a4a%e2%95%a8%e2%95%95%e2%95%a4s%e2%95%a8%e2%96%91-%e2%95%a8h%e2%95%a4a%e2%95%a8%e2%94%a4%e2%95%a8%e2%95%a1%e2%95%a4%d1%89%e2%95%a8%e2%95%95-1

Будите скромни. Скромност је врлина, а претеране амбиције вас могу одвести на погрешну страну. Корачајте полако, корак по корак, па и онда када успете, немојте заборавити одакле сте кренули.

Верујте у себе. Без обзира колико пут био трновит, вера у себе ће вам дати снагу да наставите. Сакупите страст, амбиције и храброст у једну кутију коју ћете увек носити са собом. Ако вас је овај текст мотивисао, па сте данас променили барем једну ствар набоље у односу на јуче, честитамо на успеху!

И на крају, имајте на уму: „Ономе ко уме да чека, временом све долази“.

Јелена Драпић

Leave a comment