Двадесетдвогодишњи Стефан Глоговац је пример успешног младог човека оствареног на свим пољима. Завршио је Пету спортску гимназију у Сарајеву, а тренутно је студент треће године спортског менаџмента. Прве кошаркашке кораке направио је у КК Леотар, а захваљујући доброј игри и оствареним резултатима, недавно је потписао за КК Мега Лекс из Београда. Успехе вредне помена остварио је у сарајевском Спарсу где је провео шест година. Два пута је са својим тимом био јуниорски првак државе, а са млађом репрезентацијом БиХ такође два пута је освајао злато на првенствима Б дивизије. У оквиру првенстава бележио је 11 поена по утакмици у просеку, те четири скока. Пласирао се и на европско првенство са сениорском репрезентацијом БиХ. Данас, на позицији крилног центра, представља значајно појачање Мега Лекса и машта о каријери у иностранству.

  stefan-glogovac-3

Како је протекао период прилагођавања у Мега Лексу?

С обзиром да сам тек дошао у клуб, још се прилагођавам. Провео сам шест година у Сарајеву. Овде је још увек за мене све ново, али играчи и управа клуба су ме одлично прихватили и за сада се добро осећам у Београду.

По чему се клуб у којем сада играш разликује од осталих клубова у Србији?

Мега Лекс се највише издваја од осталих клубова по веома младом тиму који има, а у плану је и разигравање младих играча, што тиму доноси велики напредак. Такође Мега у свим лигама има веома високе амбиције. Ове сезоне ће се такмичити у АБА лиги и Европској лиги шампиона. У Лиги шампиона се такмиче екипе из самог врха Европе и мислим да је то добра шанса за тако млад ростер. Тренер Меге је бивши прослављени кошаркаш Дејан Милојевић, који већ дужи низ година прави велике резултате са овом екипом.

Да ли се разликује начин играња кошарке у Босни и Херцеговини и Србији?

Сигурно да се разликује, највише због много јаче АБА лиге и Лиге шампиона коју игра мој клуб. Кошарка у Србији је доста праћенија него у БиХ, дворане су пуније и медијски је доста испраћена. Такође, у Србији има доста квалитетнијих тимова.

Када би морао да издвојиш, који је најдражи тренутак у твојој досадашњој каријери?

Мој најдражи тренутак је освајање златне медаље Б дивизије до 20 година са репрезентацијом БиХ. У финалној утакмици савладали смо репрезентацију Белгије у веома неизвесној утакмици.

Постоји ли кошаркаш чију каријеру би волео да достигнеш у будућности?

Има доста кошаркаша чију каријеру бих волео достићи, некако се трудим од свих да покупим неке добре ствари које могу да надоградим у својој игри, тако да никога посебно не могу да издвојим.

Које особине мора да поседује добар играч?

Мислим да је најбитније да волите то што радите, самим тим је и лакше поднети одређене напоре. Пре свега, морате да будете посвећени, имате добре радне навике, будете упорни и прихватате и критике и похвале.

stefan-glogovac-2

У ком кошаркашком клубу видиш себе у скоријој будућности?

Тренутно се не обазирем на остале клубове, волео бих овде играти што боље могу и остварити неке успехе с Мега Лексом. После тога, сан ми је бити део Евролиге у неком клубу који игра то такмичење.

Како мотивисати омладину да крену твојом стазом, изаберу спорт и здрав начин живота?

Моје мишљење је да прво треба да почну више да прате разне спортове, онда по угледу на своје идоле, почну и сами да се баве неким спортом. Бављење спортом доноси свакодневне обавезе, што је добро за омладину, то им попуњава време, ствара радне навике и одваја од улице.

Јелена Драпић

Leave a comment