Трондхaјм: град духова или град студената?

Скандинавске земље познате су по ниским температурама, али и високом животном стандарду који их чини пожељним кандидатима када је реч о студентским разменама. Трондхaјм у Норвешкој дуги низ година игра улогу домаћина великом броју студената Електронског факултета у Нишу, који са Норвешким универзитетом наука и технологије (НТНУ) негује одличну сарадњу. Управо тај универзитет је за даље усавршавање изабрао и Никола Тасић, након што је, захваљујући беспрекорном просеку 10.00 на основним студијама, изабран за студента генерације Електронског факултета.

fax

Желео сам да видим како образовни систем функционише у другим земљама, стога сам се, по упису мастера, пријавио за семестар размене на НТНУ-у. Приликом избора земље у којој бих се усавршавао било ми је битно да буде добро развијена и уређена, стога ми је Норвешка била најпримамљивија“, истиче Никола.

polaganje-ispita

Приступ настави и слобода у избору литературе спроведени су на начин који студентима даје простор за додатна истраживања – што показују и њихови резултати. Тачност и организованост су у Трондхaјму видљиве на сваком кораку, стога је и време мимо факултета било квалитетно испуњено.

biblioteka

На обичном примеру теретане види се колико све савршено функционише. Нема запослених, већ теретану сами откључавате банковном картицом, којом се претходно региструјете. До послеподневних часова улице буду пусте, те смо ми, студенти из иностранства, често у шали Трондхaјм називали градом духова. Срећом, у студентском насељу Мохолт, где бораве интернационални студенти, увек је живахно и стално се нешто дешава. Можете замислити колико се то насеље разликује од остатка града“, објашњава Никола.

Посебну атракцију, али и тест сналажљивости за поједине, представљају кабине у околини Трондхaјма. Смештене су у дивљини, ван града, у њима нема струје нити воде, тако да је све у рукама посетилаца, што је својеврстан изазов. Времена за упознавање разноликих предела Норвешке је свакако било.

geiranger-fjord-1

Геирангер Фјорд је нешто најлепше што сам у животу видео! Пошто је било пролеће, нас неколико студената је изнајмило кајак. Незабораван је осећај кад веслате по сунцу, а испред вас се уздижу планински врхови прекривени снегом и пресликавају у води, док сте окружени водопадима“, открива Никола.

10407337_434338036729491_2850926563749832719_n

Искуство са размене је у великој мери обликовало Николин поглед на будућу каријеру и циљеве које има, те радује чињеница да се размена још увек одвија, пружајући даље могућности и другим радозналим студентима у потрази за научним и животним авантурама.

Станислава Анђелковић

Leave a comment