Одморите у Мачкату, на путу између Ужица и Златибора

Љубитељи мирног сеоског туризма и меснатих специјалитета када крену на море или планину, ужичким путем према Златибору, обично застану на паузу у оближње село Мачкат, осим у време традиционалног сајма пршуте, када Мачкат постаје главна дестинација овог краја! Да ли је Мачкат ужичко или златиборско село, не може се са сигурношћу рећи јер једни тврде једно, а други друго. Међутим, сигурно је једно ово српско село оставља без даха сваког пролазника кога пут кроза њ наведе.

Шта значи сам назив Мачкат? На обронцима Златибора, заживела је легенда да је после једног војног похода на овом подручју била велика војска, српски устаници, који су на узвишењу где се налазе данашња црква и школа, одлагали мачеве, па отуда настаде необично име села.

Село није разуђено, те постоји заједништво мештана и већинска опредељеност на месну индустрију. Тако је Мачкат традицинални домађин јануарског сајма пршуте, популарне Пршутијаде, у оквиру ког се произвођачи такмиче у квалитету сухомеснатих производа уз дегустације и посету преко 10.000 туриста. Рецептура за сухомеснате производе је оригинална, јединствен је укус ужичке пршуте, кобасице, сувог меса, сланине, а позната је и њихова трпезеза печења из домаће радиности. Сем мириса опојне сеоске хране, живописни Мачкат богат бујном нетакнутом природом, потоцима и сеоским брвнара, одише миром. Можете уживати у здравој храни, чистој води, планинском ваздуху, шетњи и излетима, брању плодова и лековитог биља, планинарењу, лову и риболову. Можете прошетати и по околини, па отићи до пећина, извора лековите воде и водопада. Ако пожелите, можете се рекреативно прикључити и сеоским пољским радовима или да покушате да да откријете тајну њиховог рецепта домаћих производа.

Житељи Мачката преносе интересантан податак да се тамо повећава број становника годишње, те је број школа је у порасту, али, како кажу, повећава се и број кафана, захваљујући богатоj трпези за госте и добрим домаћинима. Ако сте у Мачкату можете посетити у близини и: Сирогојно, Гостиље, Рожанство, Рудине, Криву Реку… Мештани су љубазни домаћини, брвнаре су усамљене у миру природе, а врата су увек отворена за госте. С друге стране, трпезе су богате и незаборавне. Добрих повода је прегршт, на вама је избор којом приликом ћете посетити Мачкат.

Сузана Марјановић

Leave a comment