OPENS DAY, односно „Дан отворених врата“, одржан је 14. октобра на Тргу слободе у Новом Саду, са намером да се иницијатива Нови Сад за Омладинску престоницу Европе 2019.  приближи грађанима.

Посетиоце су дочекали перформери на штулама, као и брејкденсери који су својим наступима забављали заинтересоване. Истовремено су се на платну исцртавали графити који симболизују Нови Сад 2019.

Код Милетићевог споменика, уметници Душан Мамула, Татјана Матеша и Бојан Колопић присутнима су приредили перформанс у којем су оживели знамените личности Новог Сада – Јована Јовановића Змаја, Милеву Ајнштајн, као и самог Светозара Милетића. Намера овог скеча била је да покаже како је изгледало бити млад у доба ових великана и на који начин се то може повезати са данашњицом.

klm_0143

Инсталације у виду врата која воде у 2019. годину отварале су пут у различите зоне, у којима су се посетиоцима представиле различите омладинске организације и студентска удружења, попут Омладине Јазас-а, Покрета Горана, Истека, Беста и других.

klm_0184

Прва просторија у коју се улазило била је интерактивна соба у којој је, уз 3Д водич, представљена апликација, чији је циљ да омладинским организацијама омогући прилику да утичу на одлуке које се доносе у граду, а  тичу се младих. Ова апликација је заправо део механизма који се зове „Новосадски омладински форум” и укључује више од 80 омладинских организација, а ОПЕНС је само једна од тачака тог Форума, као пројект који је од великог значаја за град.

klm_0146

У ОПЕНС Синема зони приказане су пројекције кратких филмова насталих током овогодишње кандидатуре за Омладинску престоницу, док су у ОПЕНС кафе посетиоци могли да се опусте и поразговарају са спортистима попут Бориславе Перић Ранковић, Ненадом Пагонисом и Гораном Бајшанским. Велики део простора заузимала је и Фан зона у којој су се налазиле различите друштвене игре, а то је уједно и зона у којој су се посетиоци најдуже задржавали.

klm_0173

У оквиру ОПЕНС иницијативе данас (15. октобар) се отвара Омладински клуб у Кинеској четврти у коме ће овакве активности наставити да се одржавају. Намера је да се млади Новосађани укључе у друштвени живот тако што ће им се пружити прилика да учествују у процесу доношења одлука, а то је управо слика Новог Сада 2019. каквим га иницијатори ове идеје виде.

Омладинска престоница Европе је титула која се додељује  једном европском граду на период од годину дана. Изабрани град је у тих годину дана има могућност да кроз разноврсне програме прикаже свој културни, друштвени, политички и економски живот, али и развојне програме за младе.

Марија Стојадиновић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment