Euro Dinner, вечера која окупља студенте на размени и студенте домаћине, одржана је јуче у Ректорату Новосадског универзитета у организацији ESN-a. Студенти из више светских земаља представили су Новосађанима своју културу и гастрономске специјалитете.

„Студирам географију и у Новом Саду сам око месец дана. За то време приметио сам да су Новосађани изузетно љубазни и прија ми боравак овде. Једино ми се време досад није баш допало, али с обзиром да долазим из Холандије, не могу да се жалим!“, објашњава Тиемен Марис и додаје да је за ову вечеру направио једно од холандских традиционалних јела, чији је главни састојак кељ и које би свима препоручио да пробају.

klm_9928
Фото: Марија Ердељи

Заинтересовани посетиоци јуче су могли да упознају различите културе и уживају у храни и укусима из Шпаније, Грчке, Турске, Пољске, Чешке, Немачке, Румуније, Шведске, Хрватске и других представљених држава. Према речима Николине Ђурић, ПР-а организације Еразмус, циљ овог и њему сличних догађаја је увек дружење, али је главна идеја утемељена на ономе што Еразмус програм обележава ─ упознавање другачијих култура и ширење видика.

Фото: Марија Ердељи
Фото: Марија Ердељи

„Храна је нешто у чему апсолутно сви уживамо и једина сигурна заједничка ствар за све нас, без обзира одакле смо. Било је дивно видети како студенти прилазе једни другима да питају шта је ова одлична ствар коју су управо пробали, што је такође био и одличан начин да се „разбије лед“ и покрене разговор са потпуним странцем – закључује Ђурић.

С. Ђ.

Leave a comment