Фотографије са приказом шареноликог света који се крије у морским дубинама, заиста умеју да нас задиве и потпуно преместе у тај амбијент. Подводне фотографије, скоро по правилу, побуђују дечију радозналост и авантуристички дух. Онима који се кроз школовање уче тајним вештинама квалитетног настанка фотографије, много значи чињеница да се сваког лета на хрватском Кварнеру одвија радионица подводне фотографије која им отвара нова врата.

Лепота источне обале Јадрана, посебно Каства код Ријеке инспирисала је професора Академије уметности Универзитета у Новом Саду, Ивана Карлавариса, да студентима покаже богатство које хрватско приморје има да понуди фотографији. Пројекат постоји од 2007. године и данас траје девет дана током којих учесници имају разне активности, па чак и посету Венецији.

imgp0111
Са Кварнера/ Приватна архива

Пројекат Кварнер је првенствено намењен студентима фотографије, али могу доћи сви који у оквиру факултета/високих школа уче о основама фотографисања, па и млади других образовних профила. Број учесника и сатница програма знају се пет месеци унапред, да бисмо се што боље организовали. Ове године смо сарађивали са Кинезима, којима се концепт радионице допао толико да су се неки од њих усудили да роне, а да нису умели да пливају, уз смех објашњава професор Карлаварис и додаје да су инструктори увек ту да пазе на учеснике.

imgp0101
Роњење/ Приватна архива

Иако се деветодневне радионице одржавају у јулу, изложба фотографија насталих на Кварнеру, у Новом Саду поставља се у децембру, вече уочи друге важне манифестације коју Академија уметности организује – а то је Светско бијенале студентске фотографије/ плаката.

5-1
Са отварања изложбе у Ријеци / Приватна архива

У оквиру бијенала фотографије постоје категорије подводне и надводне фотографије. Учесници достављају радове уз потпис професора, и упркос том услову, стигне преко 1500 фотографија, што Нови Сад тих дана чини светским центром студентске фотографије“, истиче професор Карлаварис и додаје да се једне године постављају најбоље фотографије, а друге најбољи плакати.

l1050675
Дружење са Кинезима / Приватна архива

Специфичан спој спорта и уметности оличен у фотографисању под водом није могућ само на филму, већ зависи од оваквих ентузијаста. Они који желе да им се придруже у проналажењу најбољег кадра у немирним дубинама мора, више информација могу потражити на Академији уметности у Новом Саду.

Станислава Анђелковић

 

Leave a comment