Мирис  старе хартије, жућкаста боја давно штампаних страница и драгоцени документи који годинама чекају да им неко удахне живот и зада нову сврху – архиви заиста могу бити места која крију велике приче, истине и тајне. Један такав архив, Национални архив Мађарске, представља стално место боравка историчара Душана Љубоје, који ту проналази неопходне податке за свој мастерски рад.

Завршивши основне и мастерске студије на Катедри за историју Филозофског факултета у Београду, Душан је преко Еразмус програма уписао ЕЛТЕ Универзитет у Будимпешти и Карлов Универзитет у Прагу. Наиме, програм траје две године, уз обавезну мобилност у једном од семестара. Стога, ускоро му следи семестар који ће провести у Прагу, након чега ће се опет вратити у Будимпешту, због природе теме која захтева приступ већ поменутом Националном архиву Мађарске.

„Програм који сам уписао бави се проучавањем питања идентитета, национализма, регионализма и урбанизма. Локација је имала кључну улогу због избора теме која је повезана са мађарском националном историјом, али из њихове перспективе. Проучавам урбанизацију Сомбора у 18. и 19. веку што је интересантно и тамошњим професорима. Чињеница да изузетно леп град попут Будимпеште није ни много далеко је још више допринела одлуци да тамо студирам“, истиче Душан.

14088757_1134080960001307_561316434_n
Фото: Приватна архива

Дух града, као и његови становници, одају утисак да је овде лепо живети. Јавни превоз и Метро познати су по доброј организацији, а на њихову се тачност, тврди Душан, можете потпуно ослонити. Град који се простире на обе обале Дунава са лакоћом шармира сваког ко се у њему затекне.

„Будимпешта има доста зеленила, а град је одлично урбанистички осмишљен тако да максимално користи своју позицију на Дунаву. Око вас увек неко нешто вози – од бицикала, преко тротинета и скејтбордова, и то је сасвим уобичајено. Можете видети човека у пословном оделу како тротинетом одлази на посао. Будимпешта одаје утисак правог модерног средњеевропског града у који је лако уклопити се“, открива Душан.

Фото: Приватна архива
Фото: Приватна архива

Опојних делова Будимпешта има прегршт, а нашег саговорника посебно је очарала Будимска страна.

„Будим је прелеп и вожња њиме пружа неки магичан осећај. Поглед са Рибарског бастиона на Пешту је незабораван, као и на две монументалне грађевине – Парламент и Базилику Светог Иштвана“, објашњава Душан и додаје да ови обиласци често буду романтични када дође са девојком Дуњом, која је такође у Будимпешти на ЦЕУ мастерским студијама.

14060155_1134081046667965_847045701_o
Фото: Приватна архива

Посебну атракцију представљају Руин пабови који су заправо некадашње руиниране зграде употребљене за отварање популарних места за излазак. Кварт у коме су смештени многи кафићи је око Кираљи улице, те се млади редовно ту окупљају. Да историчар у њему не спава, показује Душаново одушевљење и заинтригираност Сент Андрејом, која се налази недалеко од Будимпеште и врви од српске историје.

Богати утисци и једноставност главног града Мађарске, чине га веома популарним за студенте са стране.

„Будимпешту свако треба посетити, макар на викенд! Што се студирања тиче, Централно европски универзитет је изузетно организован и скоро је прославио 25 година рада. Избором једног од програма пружа вам прилику да студирате овде најмање годину дана и све о чему сам причао сами искусите“, поручује Душан, а ми се надамо да ћете га послушати!

Станислава Анђелковић

Leave a comment