Сви се добро сећамо почетка студирања и оног помало збуњеног и уплашеног осећаја који је владао дуго у нама. „Како ћу се снаћи? Где сада? Хоћу ли наћи факултет, стан? Испити?“ Сто чуда и мисли у нашим главама и покоја добра и старија особа или студент који каже: „Ма биће све у реду, снаћи ћеш се, само треба времена.“ И били су у праву, велика доза стрпљења, позитивности и сигурности и све је на свом месту, временом.

Октобар се ближи, што означава долазак бруцоша у велике градове на разне факултете. Одлучили смо да помогнемо бруцошима са неколико пријатељских савета, који ће ублажити непотребну нервозу и бригу.

1.На време започните са тражењем станова, то је углавном месец август, али многима се дешавало да нађу одличне станове и у септембру или још и касније. Можда вам и неко од колега који живе у граду у ком студирате предложи нешто добро и повољно у исто време. Не губите стрпљење и наду.

2. У ово време у ком свако има интернет на телефону, није тешко пронаћи факултет или било које друго место које вам је потребно. А уколико можда и немате интернет, питајте било кога на улици, не устучавајте се, није срамота питати.

prijateljski-saveti-za-brucose-2

3. Старији студенти вам могу дати бројне савете за лакше учење, сустизање обавеза, испите и професоре, али не верујте баш у све што вам кажу. Често се некоме не допадне неки професор и његова предавања, што уопште не значи да се вама неће свидети. Такође не узимајте здраво за готово све оне реченице „Она је јако строга“, „То је ужасан предмет“ и сл., јер то све зависи од особе до особе и можда баш тај „досадни предмет“ вама постане „омиљени предмет“.

4. Не одбијајте све ваннаставне активности, можда баш то заволите и пожелите да још више напредујете.

5. Дружите се што више, упознајте нове људе, пружите сваком шансу да вам покаже свој свет. Можда ћете у некоме пронаћи пријатеља за цео живот, подршку и љубав. Ако сте у великом граду, што за вас представља ново и непознато, не значи да морате бити усамљени, напротив.

6. Почните да спремате испите на време, идите на предавања и вежбе кад год можете, јер колико год се некада чинило небитно, увек нешто остане запамћено и често послужи на испитима. Ако сте у том граду само због студирања, покушајте да то радите како ваља, напредоваћете сигурно уколико уз вољу и жељу постоји и велики труд.

prijateljski-saveti-za-brucose-1

7. Уколико имате времена пробајте нове ствари попут разноразних курсева, плеса, тренинга. Сад је време када можемо себи приуштити тај луксуз испробавања нечег новог и потпуно непознатог. Или просто идите у позориште, прошетајте, трчите, читајте књигу у природи. Не дозволите да вам досада постане свакодневница у граду препуном могућности.

Надамо се да смо вам барем малчице помогли! Храбро крочите напред кроз ново поглавље вашег живота и будите позитивни и задовољни дајући све од себе. Чека вас дивно раздобље у којем имате прегршт могућности и не брините, све ћете стићи, тек сте на почетку. Срећно, бруцоши!

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment