Марија Гаврилов је студирала социологију  у Србији, а потом и у Вашингтону. Током сарадње са америчким колеџом где је учила и предавала предузетништво, била је у прилици да ради на изради мобилне платформе за асистенцију здравственом особљу у руралним деловима Перуа. Ипак, одлучила је да уђе у предузетничке воде, а како се веома рано и успешно пронашла у области ИТ предузетништва, проглашена је за најутицајнију жену српске стартaп сцене као национални победник CESA такмичења. Сматра да је стартап тест зрелости и одлучности и охабрује младе да узму ствари  у своје руке.

Како си се пронашла у ИТ предузетништву?

Увек ме је интересовао однос човека и технологије, али тек када сам ушла у свет технолошких стартапа током једног образовног програма у САД  увидела сам како технологија постаје још моћнија у рукама „обичних” људи. Технолошко предузетништво на престо ставља паметне, креативне и вредне људе, који су нам потребни у све већој мери.

На које начине се  усавршаваш  у овој области?

Стартитово истраживање је прошле године показало да је половина програмера у Србији заправо самоука. На интернету постоји много ресурса доступних свима: бесплатних курсева, затим мноштво форума и чланака, као и могућности да се повежете са професионалцима из  сваке области која вас интересује.

Добитница си награде за најутицајнију жену српске стартит сцене. Шта она за тебе представља?

У ужи избор сам ушла са још неколико феноменалних жена које су изградиле локалне и регионалне бизнисе. Награда ми је велики подстицај да своја размишљања и знање поделим са што већим бројем људи.

Gavrilov Marija

Како би људима који нису из ове области објаснила шта термин стартап означава?

Стартап је млада компанија која тек почиње са развојем, али се од традиционалног бизниса разликује пре свега по начину на који размишља о свом расту. Циљ стартапа је да пласира иновативан производ на велико тржиште; технолошки су јаки и имају високу стопу раста. Стартапи су изузетно динамични и брзи,  и сам производ када изаће на тржиште, можда неће ни бити оно што је на почетку било замишљено.

 У ком смислу је стартап значајан за младе?

Оснивати стартап захтева изграђивање одлучности без обзира на околности и веру да је све могуће остварити преданим радом – изграђивање оваквог начина размишљања  мењаће „менталитет” код младих, охрабрујући их да преузму ствари у своје руке. Стартап је, за све који се укључују у његово функционисање, тест зрелости и одлучности, али и одличан начин да научите много о индустрији која вас интересује.

Пишеш и двојезични блог о предузетништву. Које теме у овој области издвајаш као најважније?

Стартит.рс је примарно блог на српском, али имамо и енглеску страницу, пре свега везано за стање домаћих стартапа на међународној сцени. Пишемо о стартапима – како о већ основаним, тако и о томе како почети свој стартап. Такође, битно нам је да домаћу јавност упознамо са технологијом која нам је пред вратима: самовозећи аутомобили, виртуелна реалност, вештачка интелигенција и невероватни напреци биотехнологије.  Може се читати и о маркетингу, дизајну и књигама и алатима које препоручују успешни појединци у нашој заједници.

Која је твоја порука за младе предузетнике?

Моја порука младима је да се не плаше да пробају нешто ново и другачије. Забрињавајуће је што млади после студија немају довољно самопоуздања и одлучности да започну свој бизнис, а често ни да траже посао. За већину, која  није  вична академском раду, битно је да што пре окусе стварни свет и виде где могу да употребе своје склоности и знање. Све се да научити, тако да бих младима поручила да буду храбрији у својих изборима.

Сузана Марјановић

Фото: Андрија Ранчић

Leave a comment