Талентовани математичар из Кикинде, Алекса Константинов, добио је пуну стипендију за студирање на МИТ-у у Бостону, једном од најпрестижнијих универзитета на свету који је похађало чак 64 Нобеловца.

На МИТ (Massachusetts Institute of Technology) ове године конкурисало је 20.000 кандидата, а примљено је свега 1.200, међу којима је и 120 студената из иностранства. Прилику да настави школовање уз пуну стипендију на овом бостонском универзитету добио је из Србије једино Алекса Константинов.

– Размишљајући о будућем школовању причао сам са професорицом математике која ми је рекла да је МИТ водећи светски универзитет када је реч о примењеној математици. Када сам је питао шта ми треба за упис на њега, а било је то у трећем разреду, одговорила ми је да је јако тешко и да ми буквално треба златна олимпијска медаља, чиме је хтеле да нагласи колико га је тешко уписати. Када сам прошлог лета освојио ту медаљу, одмах сам је позвао и подсетио је на њене речи – рекао је Константинов.

Фото: Приватна архива
Фото: Приватна архива

Младог кикиндског математичара очекују велики изазови у Америци, али се нада успеху:

– Надам се да ћу надоградити знање стечено у Математичкој гимназији на најбољи могући начин. То је велики успех за мене и надам се успешном завршетку овог престижног универзитета – истакао је Константинов.

Шта је Алекса рекао о љубави према математици, уложеном труду, али и будућим плановима, можете прочитати у интервјуу који је дао за Омладинске новине.

Извор: kikinda.civilon.com

Leave a comment