Требиње – бисер Херцеговине

На самом југу Херцеговине, у подножју планине Леотар и око највеће понорнице на Балкану, Требишњице, смештен је, према мишљењу многих, један од најлепших градова Републике Српске – Требиње.

Овај стари медитерански град један је од главних туристичких центара захваљујући несвакидашњој природи, чувеним домаћим специјалитетима и вину, али и ономе што се данас ретко среће – срдачности и гостопримљивости  мештана. Један од симбола Требиња свакако је најстарија башта испод 16 платана који су посађени за време аустроугарске власти и више пута забележени у српској кинематографији. Данас, спас од летњих врућина многобројни туристи проналазе управo у њиховој хладовини. На корзоу који одише медитеранском архитектуром смештена је требињска пијаца на којој се могу пронаћи сви херцеговачки брендови по којима је овај крај надалеко познат: пршут, мед, сир, домаћи сокови и још много тога. Разноврсност верских објеката даје нам јасну слику о суживоту различитих вера у Требињу. На самом тргу налази се римокатоличка катедрала Рођења блажене дјеве Марије, Осман Пашина џамија смештена је у Старом граду, а Саборна црква Преображења Господњег у оближњем парку.

28

Шетајући кроз требињски парк фасцинираће вас споменици Његошу и Јовану Дучићу, један наспрам другог. Као да чувени писци одмеравају снаге. Стари град у Требињу је прича за себе. Омеђен високим зидинама чувар је свих вредности које један град може да поседује. Мноштво шареноликих сувернирница као да вас позивају да уђете унутра и разгледате мала уметничка дела. Највеће здање међу зидинама је Музеј Херцеговине са ентолошком, археолошком, Дучићевом поставком, галеријом слика. Један део зидина краси и споменик посвећен Јелени Анжујској, супрузи Стефана Уроша I. Посебан кутак у Старом граду заузима Анђелкина капија, односно табла која обележава кућу на чијем прозору и капији је снимана једна од најгледанијих серија на нашим просторима, Рањени орао. Требиње је оаза која привлачи познате редитеље, па је тако у граду сунца, платана и камена недавно снимљен и филм На млијечном путу Емира Кустурице. Преко Требишњице елегантно се протежу Перовића мост, Камени мост, Андрићев мост, Гељев мост. Шетња обалом Требишњице учиниће да пожелите да бар на тренутак замрзнете време и осетите чист хедонизам.

03

Јединствен поглед на цео град  пружа се са брда Црквина изнад Требиња, где се налази чувена Херцеговачка Грачаница. У храму је, по његовој жељи, сахрањен песник и дипломата Јован Дучић. Осећај је посебно фантастичан у вечерњим часовима, када се упале светиљке и у пуној лепоти видите Требиње, као на длану. Очување традиције нарочито се негује у оближњим манастирима, на које су Херцеговци и те како поносни. Манастир Тврдош, Завала, Дужи, Добрићево, Петропавлов манастир (национални споменик Босне и Херцеговине) чувају идентитет народа херцеговачког краја и срдачно отварају своје капије за све људе добре воље.

27

На списку познатих Требињаца налазе се глумци Небојша Глоговац и Наташа Нинковић, кошаркаши Предраг Даниловић, Милан Гуровић, одбојкаш Саша Старовић и многи други. Захваљујући кошаркашком кампу који организује Дејан Бодирога, Требиње редовно посећују најеминентнији спортски стручњаци. Љубитељи уметности никако не би смели пропустити Требињске летње свечаности које се завршавају крајем септембра одржавањем Дучићевих вечери поезије. 

31

Мноштво је разлога да посетите Требиње, овај бајковит град који ће вас очарати мирисом шипка, лимуна, смокве, маслина, лаванде. Јер, како каже легенда – ко га једном посети, са задовољством му се враћа.

Јелена Драпић

Фото: Туристичка организација Града Требиња

Leave a comment