Велики заљубљеник у технологију и креативне бизнис идеје је Иван Петровић из Београда, један од најмлађих технолошких предузетника у нашој земљи.

Студент је Рачунарског факултета у Београду. Пре нешто више од годину дана осмислио је апликацију „WorkPuls“ која се тренутно користи у 55 земаља широм света. Апликација је корисна како за послодавце, тако и за запослене. Послодавци уз помоћ ње могу утврдити колико времена њихови запослени  проводе заиста радећи. Са друге стране, радници могу боље организовати своје време и рад. Поред технолошких иновација, био је и локални победник догађаја SSW (Seedstars World) након чега је имао част да учествује на глобалном такмичењу у Женеви. Са Иваном смо проћаскали о његовом почетку у свету програмирања и технологије, као и о самој апликацији.

Када си почео да се интересујеш за IT сектор и програмирање?

Још у основној школи сам проводио доста времена за рачунаром, углавном је то било играње игрица и дизајнирање. У средњој школи је почело више да ме интересује програмирање, али пресудни моменат је био када сам поломио ногу и проводио превише времена код куће за рачунаром.

Како си дошао на идеју да покренеш апликацију „WorkPuls“?

Почео сам да радим за једну компанију из Хрватске која је производила софтвере за надгледање и контролисање сервера. Како сам поред осталих послова радио и као подршка, видео сам да су технички образовани шефови то користили за шпијунажу запослених. Тада сам дошао на идеју да започнем са софтвером који ће послодавцима на лакши начин откривати битне ствари, без угрожавања нечије приватности.

Да ли нам можеш објаснити како апликација функционише?

Апликација је једноставна, прати где запослени за рачунаром проводи време (прате се програми и веб-сајтови), након чега се све те информације обрађују и доносе се закључци како се могу оптимизовати процеси унутар фирме.

Фото: Приватна архива
Фото: Приватна архива

Колико ти је времена, труда и рада било потребно да постанеш један од најмлађих технолошких предузетника у нашој земљи?

Било је стварно много ствари којих сам морао да се одрекнем како бих успео да изгурам производ и дођем до овог нивоа данас. Приметио сам да људи обично стану када је тешко и када наиђу на препреке, док сам ја у тим тренуцима баш тврдоглав и упоран.

Шта те очекује у наредном периоду, који су ти планови?

Идеја ми је да цео тим преселим у Америку како бисмо могли да се фокусирамо на то тржиште. Засад су ти планови још у раној фази, али смо на добром путу.

Јована Адамовић

Leave a comment