Алекса Дамњановић, матурант Неготинске гимназије и будући бруцош Правног факултета, заслужни је добитник престижних награда током свог ђачког доба. Осим што је члан Крајинског књижевног клуба, Алекса је добитник и великог броја похвала и признања са такмичења из књижевности и књижевних конкурса. Таленат је нужно развијати кроз рад и упорност, а Алекса нам је открио своје тајне напретка и прве кораке учињене у овој сфери.

„Рано сам почео да читам и интересујем се за писање – у раном детињству то су биле дечије књиге, највише енциклопедије које су ме водиле ка ширем спектру знања. Само писање продукт је дугогодишњег читања, па се и данас трудим да много више читам, у чему се слажем и са Борхесом који своја дела проматра пре свега као читалац. Радо сам посећивао и песничке вечери у Неготину, слушао представљања књига и како песници говоре о својим искуствима у поетици. Као члан Крајинског клуба, присуствовао сам састанцима на којима се полемише о култури уопште“, прича Алекса.

Алекса је досад учествовао на бројним такмичењима из области српског језика на којима је постизао најбоље резултате. На конкурсу Гордана Брајовић је похваљен, баш као и на Фестивалу лепе речи у Тителу, а првом наградом је нахрађен на конкурсу Онлајн драгстор културе. Друга награда припала му је на књижевном конкурсу Голубић 2015. и на републичкој смотри и такмичењу за најбољи писмени задатак за рад на тему „Зашто се Хамлет колеба“.  Убрзо потом Алекса је освојио и треће место на Републичкој књижевној олимпијади, а онда је уследила и прва награда на конкурсу Шантићево перо. Алекса каже да му је узор Иво Андрић и истиче да је стил који преферира реалистични, са малим бројем унутрашњих монолога.

„Трудим се да пишем краће, али са јаком поуком. Мишљења сам да квалитет увек има предност над обимом. Мене као читаоца највише могу да заинтересују дела која имају снажну идеју, о којој и после читања још дуго размишљам. Инспирацију сам на самом почетку писања налазио у тешким моментима, а у скорије време, како пишем поезију, инспиришу ме мали тренуци, у којима уочавам повезаност човека са судбином. Не бих се сложио да нема доброг писања без сете, како многи кажу, јер сматрам да и срећан човек подједнако добро може да пише“, објашњава овај талентовани младић.

Фото: Приватна архива
Фото: Фејсбук профил Алексе Дамњановића

Да су наши млади писци успешни на разним пољима, доказује и Алекса, који сем истакнутих талената које испољава у књижевности, гаји амбиције и ка правној науци, те је ове године постао бруцош Правног факултета.

„Правни факултет уписао сам, између осталог, и због свог карактера који одликује жеља за правду, што сам често током школовања и испољавао. У будућности бих волео да научим више о појму и заступљености правде у свакодневици, па бих можда и неке своје будуће радове базирао на тој тематици“, закључује Алекса.

Алекси Дамњановићу додељена је Повеља oпштине Неготин поводом Дана општине, а како сам каже, нада се да је испунио очекивања свих оних који верују у њега и да ће то чинити и убудуће. Омладинске новине желе му много успеха у спровођењу будућих циљева и у неговању бројних талената.

Јована Мркела

Leave a comment