Некоме представљају грумене угљеника, античким Грцима и Римљанима су личили на сузе богова или чак сломљене делове звезда који су пали на земљу; кроз историју су доживљавани и као скамењене капљице росе, а нама су данас познатији као – дијаманти. У прошлости, као и сада, дијаманти су представљали статусни симбол и предмет дивљења. Међутим, поједини су имали и прилично занимљив историјски пут, а ми ћемо вам открити приче које неки од њих крију.

Hope Diamond овај највећи тамноплави дијамант многе личности су желеле у својој колекцији упркос томе што се сматрало да доноси лошу срећу. Вишевековни пут дијаманта отпочет је оног тренутка када је одвојен од идола Хинду богиње Сите, чиме је, наводно, покренуто његово проклетство. За време владавине Луја XIV дијамант се налазио на француском двору и ту је остао све до Француске револуције када му се привремено изгубио траг. У жижу јавности поново доспева када га 1830. године у Лондону откупљује банкар чије презиме носи овај најмистериознији дијамант на свету – Хоуп дијамант. Након бурне прошлости, данас мирује у Националном музеју америчке историје Смитсонијан у Вашингтону, а широј јавности познат је по легендама које се за њега везују.

Hope_grande

Orlov (Orloff) Diamondовај дијамант плавичасто-зеленог одсјаја данас је најпознатији експонат у музеју „Дијамантски фонд Русије“. Постоји веровање да се и он, попут претходног, налазио на идолу индијског бога, овог пута Вишнуа, у Индији, одакле је украден и даље препродаван. Временом је доспео у Амстердам, када га је гроф Орлов купио за поклон руској царици Катарини Великој, са којом је имао аферу. Из љубави према грофу, Катарина је именовала дијамант по њему и уградила га у свој царски скиптар.

sceptre_orlov

KohiNoor (Mountain of Light) – дијамант беле боје који је кроз историју више пута имао улогу ратног плена и тако проналазио нове власнике. Потиче из области Андра Прадеш у Индији, а част да га имају у свом власништву припадала је разним владарима – хиндуским, могулским, иранским, авганистанским и британским. Легенда која прати овај дијамант сугерише да само женама доноси срећу, а њу поспешује чињеница да откад је доспео у руке краљице Викторије, остаје у наслеђе будућим британским краљицама. Данас ово „брдо светлости“ краси круну Елизабете II, те по некима, његова клетва само мирује.

kohinoor

TaylorBurton Diamondдијамант који доноси посве другачију причу – око њега се нису водили ратови, већ представља симбол велике холивудске љубави између Елизабет Тејлор и Ричарда Бартона. Ватреној љубитељки дијаманата Бартон је поклонио прстен са овим крушколиким дијамантом, који је због велике тежине Елизабет претворила у огрлицу. Након Бартонове смрти, дијамант је продат, а новац дат у  хуманитарне сврхе.

Ове и још многе приче везане за дијаманте доказују да су они тихи и вечни пратиоци историјских дешавања. Кроз њих су се преламали тренуци личне среће, као и важни друштвени догађаји. Можда нећете имати прилике да вам њихова светлуцавост одузме дах, али надамо се да неке од ових прича јесу.

Станислава Анђелковић

Фото: museumofdiamonds.org

Leave a comment