Међународни студентски филмски камп „Интеракција 2016″, 11. по реду, окупиће од 14. до 31. августа 34 млада филмска ствараоца из 23 земље.

Камп почиње доласком 15 учесника и уводном радионицом у Културном центру Београда, 14. августа, а затим ће учесници, подељени у три екипе, током седмодневног боравка у Ужицу, Ивањици и Чачку снимати материјал за документарне филмове на тему „Приче из музеја”.

Након снимања, 21. августа, сви учесници ће се окупити у Пожеги, где ће им се придружити и 19 полазника 6. Међународног мастеркласа документарног филма „Интердок 2016″.

Кроз предавања и пројекције филмова, афирмисани редитељи, Младен Матичевић и Драган Елчић, учесницима мастеркласа ће пренети знање и искуство на тему „Креативни документарни филм”.

Током боравка у Србији, поред учешћа у продукцији филмова, предавањима и пројекцијама филмова, учесници ће упознати културно-историјско наслеђе западне Србије, посетиће Овчарско-кабларску клисуру и Дрвенград.

Фото: film-art.org
Фото: film-art.org

Филмови снимљени током кампа биће премијерно приказани 30. августа у Великој сали Дома омладине Београда, а након тога у градовима партнерима и у земљама из којих учесници долазе.

Учесници долазе из Чешке, САД, Јордана, Финске, Украјине, Грчке, Новог Зеланда, Костарике, Нигера, Бугарске, Италије, Русије, Хрватске, Мексика, Пакистана, Летоније, Мађарске, Либана, Филипина, Велике Британије, Данске, Индије и Србије.

Током кампа и мастеркласа биће организован и резиденцијални боравак за видео уметнице Аницу Вучетић и Драгану Жаревац, које ће своја дела у Пожеги стварати у сарадњи са учесницима кампа „Интеракција” и мастеркласа „Интердок”.

Камп се реализују у организацији пожешког Независног филмског центра „Филмарт””, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Филмског центра Србије, градова Чачка и Ужица, банке „Erste” и бројних спонзора, партнера и волонтера.

Више информација може се пронаћи на сајту.

Извор: Танјуг

Leave a comment