Суботица вас чека!

Суботица је најсевернији град Републике Србије и други је град у Војводини по броју становника, којих има око 100.000. Прво име овог града потиче још из 1391. године и било је на мађарском језику. Српски назив града, Суботица, јавља се 1653. године и потиче од речи субота, а цело значење имена града било би мала субота.

С обзиром на свој положај, Суботица је данас најзначајнији административни, индустријски, саобраћајни и културни центар северне Бачке, а заједно са Палићким језером, који се налази на само 7 км од ње, чини и одличан туристичко-рекреативни центар.

Уколико се нађете у овом градићу који одише дугом традицијом и богатим културним наслеђем, не смете пропустити Градску кућу, Рајхлову палату и Синагогу.

Градска кућа Суботице је центар и симбол овог града, а за многе и најлепша суботичка грађевина. Саграђена је у периоду између 1908. и 1912. године и висока је 76м. Велелепно здање изграђено је у стилу мађарске сецесије, по пројекту будимпештанских архитеката Марцела Комора и Деже Јакоба. Срце Градске куће чини Велика већница са раскошним витражима која се користи за венчања, концерте, заседања Скупштине и важне скупове. Видиковац на торњу Градске куће висок је 45 метара и са њега се пружа задивљујућ поглед на Суботицу и њену околину. Време посете за индивидуалне туристе је од уторка до петка у 12 ч, а за групе по најави.

gradska kuca

Рајхлову палату је сазидао 1904. године архитекта Ференц Рајхл за свој дом и архитектонски биро. Данас се овде налази Галерија модерне уметности Ликовни сусрет. Ову изузетну палату можете посетити од понедељка до петка од 8 ч до 19 ч и суботом од 9 до 13 сати.

rajh palata

Синагога је саграђена 1902. године и она је једна од најлепших постојећих примера сакралне архитектуре сецесије у Европи. Централна купола синагоге висока је 40 метара, док је у приземљу било 850 места за мушкарце и 550 за жене на галерији. Синагога је украшена стилизованим латицама лала, каранфила и пауновог перја. Овај савршен склад конструкције и декорације можете видети уколико се најавите.

sinagogaVisitSubotica.rs

Aко волите опуштену атмосферу, добру храну и квалитетна вина, Суботица је право место за вас. За њу се везују и салаши, ергеле, али и разни фестивали и манифестације, те изузетно богат културни живот. Поред описаних знаменитости, можете осетити чари и многих других, попут Фрањевачке цркве, Градског музеја, Српске православне цркве, Катедрале, Споменика цару Јовану Ненаду, Градске библиотеке, Народног позоришта,… Занимљиво је да се Суботица, заједно са српским вином, у америчком листу „Њујорк тајмс“ нашла на 42. позицији међу 52 светска града која морате посетити. Па, уколико се овог лета одлучите за посету неког града у Србији, Суботица вас чека!

Кристина Ивковић Ивандекић

Фото: VisitSubotica.rs

Leave a comment