Сигурно сте гледајући неке од култних филмова попут Chicago, Burlesque, Moulin Rouge, All That Jazz, пожелеле да се нађете у кожи неке од плесачица у кабареу. Оно што најчешће привлачи пажњу је то што програм кабареа подразумева комбинацију плесних, певачких и сценских наступа. За извођење је потребна уметност покрета и сценски изражај, емоција и енергија. Кабаре представља комбинацију латиноамеричких плесова, џеза, глуме и завођења. Стилски се везује за џез културу, али с обзиром на то да комбинује елементе разноврсних плесова, натераће ваше тело да се креће као никада досад.

Препознајући лепоту ове плесне дисциплине и у жељи да буде аутентична, Нишлијка Даница Ничић је заједно са колегиницом Јеленом Михајловић дошла на идеју да све знање и искуство искористи како би оформиле нови плесни стил. Од детињства се баве различитим плесним дисциплинама и пожелеле су да девојкама омогуће да се бар на кратко осете као заносне играчице у кабареу. Ове младе и талентоване девојке приметиле су да је кабаре као плесна дисциплина у нашој земљи слабо заступљен. Из тога је и произишла идеја да направе први кабаре перформанс 2012. године, а часове кабареа у Нишу држе од 2014. године. За Даницу је кабаре управо „круна досадашњег бављења плесом, заједнички иновативни пројекат који је оплемењен личним печатом“. Њихова мисија је популаризација ове дисциплине и полако, али упорно, иду ка том циљу.

Као и у било ком другом плесу, техника, агилност, снага, музикалност, костим колико год били на завидном нивоу, не могу да надоместе главни елемент перфоманса, а то је љубав према ономе што радимо. Публика не прашта уколико примети да плесач није оставио срце на сцени.

„Главна карактеристика нашег кабареа је то што најчешће бирамо музику из мјузикала, на основу личне љубави према њима“,  додаје Даница.

Kabare 2

Једна од девојака којој се остварио сан да буде део овог специфичног плесног перформанса је и Катарина Велков за коју је кабаре аутентичан плесни стил који има причу. Према њеним речима, он носи специфичан дух и енергију коју плесачица са сцене преноси на посматрача и у тих неколико минута наступа га води у други свет.

„Док наступам осећам као да у том тренутку не постоји ништа друго осим мојих плесних ципела, бљештавог костима, музике и корака. Женственост, сензуалност, глума и енергија виде се у сваком кораку. Мислим да се свака девојка док плеше осећа самоувереније и као да влада својим светом“, каже Катарина.

Кабаре наступ заиста носи једну специфичну енергију у којој свака девојка ужива. Уколико још увек нисте, закорачите у свет плеса, глуме и завођења и сигурно нећете остати равнодушни.

Јована Адамовић

Leave a comment