Нова селекција Фестивала европског филма Палић – „Очи у очи” представиће премијерно пет европских дугометражних филмова који су намењени младој публици.

На програму је финско-канадски филм „Навијачице” у режији Кристи Гарланд, „Лекција” Кристине Гроцеве и Петра Валханова (Бугарска/Грчка), „Један од нас” Штефана Рихтера (Аустрија), немачки документарац „Од Калигарија до Хитлера” Рудигера Зухсланда и „Супернова” Тамара ван ден Допа (Белгија/Немачка/Холандија).

„Палић као фестивал посвећен европским кинематографским токовима труди се да буде актуелан и, као што Европа доста улаже у развој публике, и ми смо се одлучили за нови програм ‘Очи у очи’”, објаснио је Тањугу програмски директор Фестивала ервопског филма Палић Мирослав Могоровић.

„Очи у очи” је, према његовим речима, паневропски пројекат који за циљ има приближавање уметничког филма младим генерацијама.

Palić 2

Најбољи филм у селекцији „Очи у очи” изабраће жири састављен од пет младих филмофила, полазника Филмске школе и Филмског клуба на Отвореном универзитету у Суботици: Лара Мајкић, Сара Симовић, Павле Менало, Саша Папић и Виктор Пастерко и он ће затим бити у редовној дистрибуцији.

Пројекат „Очи у очи” подржан је од стране Економске комисије кроз програм „Креативна Европа” и потпрограма „Media”, а посвећен је публици средњошколског и студентског узраста са циљем веће видљивости европског независног филма.

Извор: Тањуг

Фото: Palić Film Festival

Leave a comment