Дејан Бојанић – један од најутицајнијих младих лидера у Европи

Част да се његово име нађе на чувеној Форбсовој листи најутицајнијих младих људи у Европи млађих од 30 година припала је двадесетпетогодишњем момку из Србије – Дејану Бојанићу.

Dejan Bojanic (1)

Овај младић, који је пореклом из Црвенке, истакао се вредним радом и залагањем и тако учврстио своју позицију у европском пословном свету. Дејан је члан Управног одбора Европског омладинског форума и на тај начин заступа младе у Европској унији, Савету Европе и Уједињеним нацијама. Од 2012. године је један од 15  саветника генералног  секретара Бан Ки Муна, а данас ради у Стокхолму, у  Канцеларији међународне организације Save the children. За Омладинске новине радо говори о својим почецима.

Који твој квалитет је био пресудан да се нађеш на Форбсовој листи?

Листу је формирао Форбс и то је први пут да овако угледан магазин саставља листу најуспешнијих младих у категорији политика. Мислим да то чини успех још већим. Посебно су истакли моју способност сарадње са људима у различитим животним позицијама. До своје 25. године радио сам са председницима разних земаља, дипломатама и министрима, те са децом, младима с инвалидитетом, трансродним младима, децом из руралних крајева и многим другим људима из најразличитијих заједница.

Како је текао твој развојни процес до кампање генералног секретара Уједињених нација и до тога да постанеш члан Управног одбора Европског омладинског форума?

Све је почело ученичким активизмом у ђачком парламенту белоцркванске гимназије. Одатле сам наставио да се бавим студентским активизмом у Србији и Европи и то се временом прожело до нивоа Уједињених нација.

Forbes (20)

Које су твоје активности у оквиру УО Европског омладинског форума?

Ја водим ресор институционалних односа са Уједињеним нацијама. То значи да пратим рад свих тела и агенција УН-а које се тичу младих људи у Европи. Неке од активности су учествовање у преговорима Резолуције о младима које Скупштина УН-а изгласава сваке две године или препремање делегата Генералне скупштине Уједињених нација који представљају глас младих.

Колико твојој каријери помаже чињеница да си саветник у кампањи генералног секретара УН-а Бан Ки Муна?

То је искуство кроз које добијам јединствен увид у рад најмоћније међународне организације каква је УН и њеног генералног секретара, Бан Ки Муна. Имам прилику да учим од најбољих. Признање Форбеса је доказ да се то искуство и те како цени у свету. Из искуства знам да се то моје искуство и знање поготово цени у Европи и Скандинавији.

Forbes (14)

На који начин млади могу да буду активни и тако допринесу својим заједницама?

Млади могу да се укључе у рад невладиних организација које се друштвеним развојем баве нестраначки. Млади средњошколци треба да се укључе у рад свог ђачког парламента и да виде вредност у волонтирању и ваннаставном ангажовању. Кликтивизам је такође опција, подршка петицијама и ширење свести на друштвеним мрежама. За све ово постоји један предуслов – да бисмо имали став, онда морамо и да читамо, да промислимо, па да опет читамо о истој теми из различите перспективе; да искажемо мишљење, али да имамо поштовања према свакоме ко се не слаже и размислимо о њиховим аргументима. Треба да анализирамо своје ставове и будемо отворени да их мењамо ако добијемо нову информацију или изгугламо другачије виђење. Тек онда можемо да формирамо став.

Како људи из Србије реагују на твој невероватан успех?

Реакције су углавном позитивне. Стотине људи из региона ми је писало на Фејсбуку са речима хвале, људи које и не познајем. Због тога ми је баш драго јер изузетно ценим људе који умеју да дају комплимент, који се радују туђем успеху и то отворено искажу. Српска мисија при Уједињеним нацијама ми је такође честитала и надам се да ћу имати прилике да у будућности ближе сарађујем са амбасадором и запосленима.

Јелена Драпић

Leave a comment