У част Теслиног рођендана 12 милиона волти

Поводом 160 година од рођења великог научника Николе Тесле (10. јул 1856-7. јануар 1943), музеј у Београду који носи његово име, уз подршку Секретаријата за културу града Београда, организоваће низ активности којима ће бити обележен тај јубилеј.

У Музеју Николе Тесле сутра ће бити отворена нова стална поставка која обухвата већи број личних и техничких предмета који су припадали признатом научнику, као и нове радне и интерактивне моделе.

Биће постављене две нове холографске анимације – Теслина прича о детињству и Теслина визија будућности као и тродимензионална пројекција (3d mapping) експеримента у Колорадо Спрингу, са циљем да посетиоцима још више приближи проналазачки рад и оживи дух времена Николе Тесле.

Аутор сталне поставке је директор музеја др Бранимир Јовановић, архитекта поставке је Павле Васев, а за све дигиталне медије је задужен др Бојан Стеванић и „Bulb Creation Studio“.

У сусрет обележавању 160 година од Теслиног рођења, „Direct Media“ је музеју донирала јединствени изложбени експонат виртуелне реалности, под називом „Доживи Теслу“, који ће омогућити посетиоцима да закораче у виртуелни свет кроз који ће их водити сам Тесла.

Фото: energystate.org
Фото: energystate.org

Ту је и интерактивна макета хидроцентрале на Нијагариним водопадима, поклон компаније „Schneider Electric“.

На дан Теслиног рођења, 10. јула од 21 час на Калемегдану ће бити представљена реплика његовог трансформатора, снаге 12 милиона волти, чије варнице досежу до девет метара висине.

Трансформатор ће на Калемегдану бити постављен до 15. јула и током сваке вечери предвиђен је посебан програм за све посетиоце.

Посетиоци ће обновљену и дигитализовану поставку Музеја Николе Тесле моћи да погледају од 11. јула и то у освеженом ентеријеру зграде у Крунској 51.

Извор: Тањуг

Leave a comment