Шест корака до самопоуздања

„Самопоуздање се заснива на искрености, поштовању, испуњавању обавеза, верној заштити и несебичном раду. Без њих не може да живи“.  Френклин Рузвелт

Рад на изградњи самопоштовања и самопоуздања изискује доста улагања, али нека вам његово стицање буде гориво наредних успеха. Ако сте се након прочитаног цитата запитали да ли поседујете самопоуздање и како да га одржите, овај текст ће вам понудити неке од проверених техника захваљујући којима ћете се осећати задовољно у сопственој кожи и просто зрачити.

  1. Упознајте себе. Пре него што кренете у борбу за стицање самопоуздања, добро упознајте себе. Ослушкујте своје мисли и записујте их на папир. Ваше најинтимније мисли пренесите на листове личног дневника. Које аспекте своје личности волите? У чему сте добри? Напишите своје позитивне карактерне особине, хобије у којима се одлично сналазите или пак добра дела која сте урадили досад. Схватићете да имате минимално три разлога због којих би требало да имате веру у себе. С времена на време прочитајте вашу листу.

  1. Утичите на своје мисли. Да ли сте свесни снаге својих мисли? Нека вам фокус буду позитивне мисли. Звучи као фраза, али заиста успева. Покушајте! Осврните се на оно што сте већ, са успехом, постигли у животу и визуализујте све оно лепо што вас тек очекује у ближој или даљој будућности.

  1. Будите љубазни и великодушни у контакту са људима. Љубазност коју дарујете другима имаће снажан утицај на јачање вашег самoпоуздања. Будете ли остварили пријатан однос са људима из вашег окружења или им помогнете у испуњењу неког задатка – побољшаћете слику о себи самима. Добра дела нас не коштају пуно, а чине чуда за самопоуздање!

Marija Erdelji

  1. Исправите се, говорите полако уз обавезан осмех на лицу. Људи који стоје усправно једноставно зраче самопоуздањем и привлаче погледе околине. Говор је такође битан за само самопоуздање јер људи који поседују ауторитет говоре смирено и полако пошто сматрају да је њихов говор вредан слушања и памћења. Насмешите се јер тако мала ствар као што је осмех и те како поправља слику о вама.

  1. Захвалност. Будите захвални. Најбоље би било када бисте се сваког дана захвалили на ономе што имате или што сте постигли својим залагањем. Будите захвални и на ситницама, а када будете практиковали ову вежбу, зачудићете се за колико ствари можете бити захвални.

  1. Вежбајте. Вежбање је једна од најпродуктивнијих активности јер се након завршеног тренинга осећамо боље, способније и испуњеније. Без обзира који вид вежбе изаберете, нећете погрешити. Чак и обична шетња оближњим парком напуниће ваше батерије, па је то навика коју би требало да уврстите у свакодневни програм.

Један од важних кључева за успех је самопоуздање. Кључ за самопоуздање је припрема. Зато, припремите се, испробајте наше савете и будите спремни на велике промене!

 

Јелена Драпић

Leave a comment