Достојанство је за особе ниског раста велика ствар

Милан Граховац је особа изразито ниског раста, рођен са обољењем аходроплазијом. Оснивач  и председник удружења Покрет малих људи Србије, параолимпијац, репрезентативац Србије, власник шест светских медаља. На Светским играма малих људи у Белфасту освојио је две сребрне медаље у атлетским дисциплинама: трчање на 60 метара и бацање кугле. Власник  је бронзе за пливање 25 метара слободним стилом и злата у дисциплини 50 метара такође слободним стилом. У избору посетилаца спортског сајта Б92 Милан је најбољи спортиста Србије за 2009. годину. Поносно говори о активностима у оквиру Покрета.

– Основни циљ Покрета малих људи Србије је борба за достојанство свих особа изразито ниског раста у друштву. Шта то значи? То значи да ми нисмо вилењаци или патуљци, већ особе са идентитетом. Свако од нас као и ви има своје име и своје презиме, занимање, потребе као и остали људи – истиче Милан.

Едукација и ширење свести о особама изразито ниског раста, подршка у свим сферема њиховог интересовања – начела су Покрета малих људи Србије.

Да постоји веза између удружења у Србији и у иностранству, сведочи чињеница да је Милан недавно имао прилику да посети Бугарску, па нам преноси утиске са овог путовања.

– У Бугарској смо били на позив њихове организације особа изразито ниског раста поводом јубилеја, 20 година од њиховог оснивања, и оно што смо приметили је да су бугарске државне институције препознале проблеме са којима се суочава популација особа изразито ниског раста и кроз одобравање пројеката то подржале – каже Милан.

rebarce

Грађани Србије су свесни постојања особа са инвалидитетом, а заједничким снагама сви можемо да олакшамо њихове животе.

– Уклањањем архитектонских баријера, увођењем нископодних аутобуса, прилагођавањем приступачности приласку објектима, запошљавањем ОСИ и бројним другим примерима грађани доказују да су свесни постојања потреба ОСИ за друштвеном подршком – рекао је Милан.

Једна од планираних активности Покрета су Европске игре особа изразито ниског раста 2019. године у Новом Саду.

То је наш пројекат који је наишао на одобравање у Светској спортској федерацији особа изразито ниског раста. Досад су се организовале само Светске игре и од 2019. године требало би да стартују Eвропске игре у Новом Саду. На нама је да подигнемо спортску културу на виши ниво код особа изразито ниског раста – каже Милан.

  1. октобар – Светски дан особа са инвалидитетом је датум који се сваке године обележава у Новом Саду.

– То је датум када се у САД-у педесетих година прошлог века први пут скупила група особа изразито ниског раста и кренула у борбу за своје достојанство. Обележићемо га и овај пут скромно, као и прошле године, низом активности које ће имати за циљ ширење свести о нашем положају у друштву – закључује Милан.

 

Јелена Драпић

Leave a comment