У години када се широм света обележава 400 година од смрти Вилијема Шекспира, „Шекспир фестивал“ имаће своје треће издање од 29. јуна до 3. јула у Чортановцима.

Као и претходних година, фестивал ће се одржати у прелепом амбијенту Виле Станковић, у коме ће бити приказане савремене светске продукције рађене по делима Вилијема Шекспира. Идеја фестивала, јединственог у овом делу Европе, јесте да негује дела највећег светског драмског ствараоца представљањем атрактивног позоришног програма под ведрим небом, како је то било и у Шекспирово време.

fb3d3185-027d-4c7b-bd71-ce11c7907568 (1)

Публика ће имати јединствену прилику да посети једну од најлепших летњих резиденција у нашој земљи направљену по угледу на средњовековне замкове у Ломбардији. На фестивалу ће учествовати театри из Велике Британије, Грчке, Португалије, Индије и Србије. Пратећи програм обележиће филмске пројекције и студентске представе према делима Вилијема Шекспира у Културном центру Новог Сада.

Фестивал ће отворити управо Шекспиров Глоб театар из Лондона, са представом „Два витеза из Вероне”.

dva-viteza-1

Компани театар из Мумбаја извешће „Богојављенску ноћ”.

bogojavljanska-noc-1

Као посебан догађај треба свакако издвојити и џез концерт инспирисан Шекспировим „Сонетима” у извођењу велике звезде џез музике Мариjе Јоао и њеног триjа ОГРЕ.

maria-1

Идеју о оснивању овог фестивала иницирао је редитељ Никита Миливојевић након успешне премијере његове представе „Хенри VI” у извођењу Народног позоришта из Београда, у чувеном Глоб театру у Лондону, 2012. године.

Агенција „Бета” уврстила је Шекспир фестивал међу 10 најважнијих догађаја у култури у 2014. години. Наредне године Шекспир фестивал у Србији постаје део међународне мреже Шекспир фестивала ‒ European Shakespeare Festival Network.

Карте за фестивал као и за организован превоз могу се купити путем продајне мреже Евентим.

Покровитељи манифестације су Аутономна покрајина Војводина ‒ Секретаријат за културу и јавно информисање, Општина Инђија и UNIQA осигурање у Србији.

Извор: culturama.rs

Фото: sekspirfestival.org

Leave a comment