Женски фудбал у Србији је перспективан

У нашој земљи све више има речи о женском фудбалу. Девојке којима је фудбалска лопта саставни део живота и које срце остављају у свакој утакмици на травнатом терену свакако заслужују да се о њима пише и говори. Једна од њих је Милена Николић, најбољи стрелац Лиге шампиона за 2014. годину и најбоља фудбалерка Србије за 2015. годину.

Репрезентативка Босне и Херцеговине и чланица ЖФК Спартак овим великим признањем награђена је за партије које је пружала у редовима суперлигаша из Суботице. Посебна признања као што су Медаља Лајоша Вермеша – међу 5 најбољих спортиста града Суботице и Награда ресора за спорт Града Суботице довољно говоре о Милениним квалитетима. Поред посвећености најважнијој споредној ствари на свету, ова млада фудбалерка успешно студира на нишком ДИФ-у, јер се води идејом да је образовање, баш као и спорт, важан сегмент животног пута.

Какав је осећај бити најбоља фудбалерка Србије и шта за тебе представља ова награда?

Осећај је заиста неописив, а ова награда ми пуно значи с обзиром на то да су колегинице из осталих клубова гласале за мене. И то даје додатну драж овом признању јер није мала ствар да чланице других клубова гласају да ја будем најбоља фудбалерка за протеклу годину. Ово ми је још већи подстицај да боље тренирам и да пружам још квалитетније партије.

Milena Nikolic 1

Која победа, односно остварени гол, за тебе има највећи значај?

За мене свака победа има велики значај, као и сам гол, али ако већ морам да издвојим једну, нека то буде финале купа прошле године, када смо у продужецима победили Црвену звезду 3:1, где сам дала два поготка за преокрет и победу.

Како теку припреме за саму утакмицу и имаш ли одређени ритуал без ког не излазиш на терен?

Мој највећи ритуал пред утакмицу је добра концентрација и намештање опреме, али такође и слушање музике заједно са целом екипом како бисмо се опустили и подигли атмосферу.

Колико је развијен женски фудбал у Србији и на који начин би, према твом мишљењу, он могао бити успешнији и квалитетнији?

У Србији се женски фудбал доста развио у односу на претходне године. Сам доказ је то да су сада у плеј-офу четири равноправне екипе. Када би се неке од утакмица женског фудбала преносиле путем телевизијских екрана, гледаност би била већа, а тиме би се и привукли спонзоре који би уложили финансијска средства у клубове. Захваљујући томе, девојке би биле адекватно награђене за оно што раде из љубави.

Milena Nikolic 3

Које су твоје амбиције и планови у скоријој будућности?

Првобитни циљ ми је да, као и сваке, године одбранимо шампионску титулу, као и освајање Купа Србије. У плану ми је, такође, да завршим факултет и да дипломирам.

Шта би поручила девојкама које, по угледу на тебе, желе да се остваре у овом спорту?

С обзиром да се као жене у фудбалу сусрећемо са мишљењем да је фудбал мушки спорт, позвала бих све девојчице и девојке које су љубитељке фудбала да се укључе у женске фудбалске клубове, да почну да тренирају и дазаједно покажемо шта можемо и колико можемо. Поручујем им да прате свој сан и да не одустају, јер ће се исплатити само ако су довољно упорне и посвећене.

 

Јелена Драпић

Leave a comment