Самопоуздање – вера у себе и своје способности. Веровање да нешто можемо да постигнемо својом сналажљивошћу, снагом ума, тела. Најмоћније средство приликом остварења сваког задатка. Са порастом вере у себе, расту и наше способности.

Људе који поседују ову карактерну црту лако је препознати. Издвајају се у маси, друштву, околини. Препознаћете их по широком осмеху на уснама, усправном ходу, сигурном кораку и погледу усмереном ка тачно одређеном циљу. Људи који су пуни самопоздања не одустају никада. Одлучно корачају напред, превазилазе препреке без потешкоћа – јер верују. Верују да су њихове могућности неограничене. Самопоуздање је дефинитивно одлика великих људи.

Мене  мотивише подстицајна изјава Махатма Гандија: „Буди промена коју желиш да видиш у свету“. Понављајте је свакога дана, ако је потребно и сто пута и видећете шта ће се догодити. Крените од себе. Напишите овај цитат на папирић изнад вашег радног стола, кревета или огледала. Да бисмо променили свет, трудимо се сами да постанемо најбоља верзија себе.

Примећујете ли да су сви људи који се налазе на одговорним радним местима, функцијама, заправо препуни самопоуздања? Зато су ту где јесу, на врху. Веровали су првенствено себи, а снага наших мисли и убеђења је огромна.

Самопоуздање је лако изградиво уколико већ данас донесете ту одлуку. Потребно је да упознамо себе, бринемо о својим потребама, мислимо позитивно и крајњи исход је неминован. Понекад је потребно урадити ствари за које мислимо да нисмо спремни. Ако нешто не покушамо – како ћемо успети? Постоји ли већа награда од осећаја да смо нешто постигли са својих десет прстију? Лична сатисфакција претвара нас у боље особе, а једна народна пословица довољно говори о томе: Како зрачиш – тако привлачиш!

naslovna
Фото: Марија Ердељи

Док пишем редове овог блога, присећам се свог првог музичког такмичења у осмом разреду. Препуна сала, мноштво рефлектора, ја на бини са микрофоном у руци. Осећала сам трему до тренутка када сам чула прве тактове нумере са којом сам наступала. Већ са првим звуком, моја трема се претворила у предиван осећај. Понос. Уживање у тренутку. Са задовољством сам отпевала песму, а аплауз публике ми је био додатна потврда да сам успела. УСПЕЛА САМ! Превазишла сам страх од јавног наступа и уживала сам, размишљајући о само једној ствари: колико је дивно остварити свој детињи сан!

Већ тада знала сам да су ми тај исти микрофон, камере и светла предодређени у будућности. Данас сам студенткиња новинарства и радим оно што ме испуњава, чини срећном, па je самим тим и моје самопоуздање на високом нивоу. Све је у вашим рукама! Многи људи трагају за кључем који ће отворити врата скривене одаје која се назива НЕОГРАНИЧЕНО САМОПОУЗДАЊЕ. Када га стекнете бићете способни да добијете све што сте одувек желели, јер вас више ништа неће задржавати у тој мисији. Стицањем самопоуздања бићете окружени храбрим, веселим, озареним људима који су идентични вама.

Зато, пуцајте од самопоуздања! Радите на себи, свом образовању, надограђујте своје знање. Носите одећу у којој се осећате лепо, шминкајте се на начин који одговара вашој личности, пропутујте светом, љубите се на киши, скачите од среће након положеног испита – јер сви смо ми кројачи своје судбине.

Нека вам унутрашњи глас сваког тренутка понавља реченицу Можеш ти то.

Нека самопоуздање постане ваше друго ја!

Јелена Драпић

Leave a comment