Јунски испитни рок је пред вратима, а на студентима је да се на најбољи могући начин припреме за предстојеће задатке. Од залагања и учења у току предиспитног периода зависиће и сами резултати. Најбољи начин је да пре почетка учења осмислите стратегију уз помоћ које ће ваши индекси бити пуни добрих оцена. Доносимо вам неколико  корисних савета за лакшу припрему испита.

  1. Организација времена. Почните са учењем на време! Сазнајте колико из одређеног предмета има литературе, те одредите колико ћете је прелазити, односно учити, сваког дана. Уколико добро организујете свој дан, можете да спремате два испита паралелно. Добра идеја је да у свом роковнику забележите план учења тако да се увек можете подсетити. Маркери јарких боја којима ћете подвући најважније пасусе у градиву помоћи ће вам да визуелно памтите. Концентрација је највећа ујутру, када смо најодморнији и спремни за рад и учење.
  1. Верујте у свој потенцијал. Већ на почетку учења, наоружајте се позитивним мислима и високо поставите своје циљеве. Оставите себи довољно времена за одмор и релаксацију, а исхрана и квалитетан сан су такође важни у периоду спремања испита. Кафа, чоколада или воће ће вашем мозгу обезбедити потребан ниво шећера. После сваке пређене лекције или области, направите малу паузу од 10 или 15 минута како бисте одморили мозак.
  1. Обезбедити адекватан амбијент за учење. Сместите се у свој омиљени кутак, где ћете у тишини моћи максимално да се скоцентришете на градиво које треба да запамтите. Немојте учити са упаљеним рачунаром или телевизором јер истраживања показују да нам ти уређаји смањују ниво концентрације за чак 30%. Библиотеке у оквиру факултета су такође добро решење за спремање испита пошто су тамо сви студенти окупљени са истим циљем – да положе што већи број испита у наступајућем року.
  1. Направите симулацију испита. Поставите се у улогу професора, на папиру напишите питања која би се по вашем мишљењу могла наћи на испиту и крените са решавањем. Ово је најбоља вежба у којој можете проверити знање. Ову вежбу можете практиковати и у ужем кругу колега са факултета, уколико волите групно учење.

Marija Erdelji

  1. Аудио-запис градива. Снимите најважније делове градива на мобилни телефон, па те записе слушајте пред испит. Истраживања показују да ова техника гарантује добре резултате.
  1. Понављање градива. Најмање два дана пред испит оставите за понављање пређеног градива, јер, као што каже позната пословица, понављање је мајка знања! Поновите, најпре, на крају дана, па сутрадан оно што сте учили претходни дан. Понављање је брз процес који вам неће одузети пуно драгоценог времена.

Будите вредни, предани и ефикасни! Нека вам мотивација за учење буде чињеница да ћете након положених испита бити награђени летњим распустом, уживањем на некој од плажа и дружењу са пријатељима! Срећно!

 

текст: Јелена Драпић

фото: Марија Ердељи

Leave a comment