„И ја сам гледалац“ вечерас у Новосадском позоришту

Представа „И ја сам гледалац“ у режији Габриеле Црнковић вечерас премијерно у Новосадском позоришту са почетком у 19 сати. Улаз је слободан.

„И ја сам гледалац” је представа коју су поводом Дана позоришта „Деже Костолањи” приредили глумци Новосадског позоришта према песмама мађарског књижевника Дежеа Костолањија.

„Оног ко узме карту с намером да види представу зовемо гледаоцем. Дефиниција је древна. Када говоримо о позоришту, можемо најпре говорити о комедији, о спектаклу који у првом плану прија оку гледалаца. Говорник има слушаоце, а драмски писац само гледаоце. Он који је за својим столом месецима обликовао свој текст, сада се суочава са знатижељном публиком”, речи су овог мађарског поете.

2016.05.26.13.21.28_male10

Овом представом гледаоци се позивају на путовање. Једно кратко путовање у прошлост. Или у будућност? Понекад ни ми сами не знамо, јер колико год да Костолањијеве мисли буде прошлост, оне су актуелне и данас. Или можда постоје ствари које се никад не мењају? Или се с времена на време понављају?

2016.05.26.13.21.53_male3

У позоришту, ко кога гледа? Гледаоци глумце или глумци гледаоце? Све зависи од тога на кога се упери рефлектор. И гледалиште може постати сцена, може да постане исто толико занимљиво као написана драма.

„Пожелећу себи срећан пут. Сав мој пртљаг су љубав и један двоглед”.

2016.05.26.13.21.39_male7

Драматуршкиња је Корнелиа Голи, а играју: Емина Елор, Јудит Ласло, Даниел Гомбош, Даниел Хуста, Арпад Месарош, Золтан Ширмер.

Leave a comment