Егзит је више од фестивала – Егзит је покрет

Који је циљ вишеструко награђиваног музичког фестивала у Европи и шта је оно за шта се Егзит залаже открива нам оснивач и директор најбољег европског фестивала – Душан Ковачевић. Овај млади и успешни човек говори о томе како је суштина и мисија Егзита да уједини Балкан кроз креативност, музику и туризам и да награди и промовише све оне младе људе који су упркос свему остали само своји. Са Душаном смо разговарали и о утицају Егзита на младе и Нови Сад, о раду Ефзит фондације, а открио нам је и своја очекивањима од овогодишњег фестивала.

Од времена када је настао до данас Егзит има јак културни утицај на младе; рекли бисмо да је он и више од самог фестивала. Којим циљевима сте се руководили када сте га оснивали и јесу ли се они променили до данас?

Егзит је једини велики фестивал који је настао из друштвеног покрета и коме је друштвена мисија и даље у основи његовог рада. Егзит фондација, која чини срце фестивала, организује низ сасвим различитих пројеката, у различитим доменима, од брендирања Србије и Новог Сада, преко подстицања образовања и предузетништва младих, све до развоја креативних индустрија и хуманитарног деловања. Последњи пример је организација хуманитарне фудбалске утакмице „Асови за децу“, од које је приход намењен изградњи дечјег хемато-онколошког одељења у Нишу . Друштвени активизам у самом срцу Егзит фестивала је настао из жеље да се свет мења набоље, тај корен је опстао до дана данашњег и због тога је Егзит више од фестивала. Егзит представља покрет.

Колико је Егзит променио Нови Сад?

Нови Сад је између осталог и због Егзита постао престоница младих, у којој се током четири дана Фестивала окупи велики број младих људи из целог света. Фестивал је допринео да град постане познатији, поспешио је омладински туризам и унапредио Нови Сад у културном смислу. То нас је подстакло да иницирамо апликацију за омладинску и културну престоницу Европе. Целокупна промена коју је град доживео је производ онога што Егзит промовише у свету. Само ове године, о Петроварадинској тврђави и Егзит фестивалу писали су познати светски медији, као што су Дејли Мирор, Дејли Експрес, Воуг, Гардијан, Си-Ен-Ен,… Ово све привлачи нове туристе у Нови Сад и чини га истински интернационалним.

Егзит годинама успешно промовише нашу земљу, а Егзит фондација утиче на очување правих вредности и промоцију позитивних примера. Које место у концепцији целе Егзит приче заузима друштвена одговорност?

Друштвена одговорност је врло битна јер управо из мисије друштвено одговорног пословања Фестивала, Егзит, користећи снагу сопственог бренда, позиционира себе као лидера у мобилисању јавног мњења и доносиоца одлука у области развоја младих. Због тога је Егзит и започео акцију под називом YOUTH HEROES. Желећи да на конкретан начин укаже на важност систематског промовисања узора за младе људе у Србији, насупрот погрешним идолима, Егзит награђује и промовише све оне младе људе који су упркос свим и свему, остали само своји. Ми морамо да користимо капацитете које имамо да мењамо друштво набоље. Део наше мисије је да иницирамо позитивне друштвене промене и убрзамо еволуцију људске свести користећи креативне индустрије, врхунске глобалне уметничке, образовне и хуманитарне догађаје, као пут за преношење поруке љубави и слободе читавој планети.

Једна од мисија Егзит фондације је развој младих и подстицање веће ангажованости код њих. Зашто је битно улагати у младе?

Млади су наша светла будућност и као оснивачи Фестивала, ми желимо да пренесемо своју наду и вољу кроз креативно изражавање. Деца између 18 и 30 година не памте времена пре ратова 90-их, а разлог за то је што су претходне генерације дозволиле да дође до урушавања или потпуног уништења основних људских вредности. Уместо да се осврћемо на прошлост, која је већ давно заборављена, ми улажемо у младе и у стварање будућности.

Егзит фондација је иницирала регионалну сарадњу у области креативне индустрије и туризма. Могу ли креативност, музика и туризам рушити баријере које људи постављају и од коликог је значаја заједничко деловање?

Егзит фестивал је први на Балкану, после ратова 90-их, окупио младе људе на једном месту. Суштина и мисија Егзита данас је да уједини Балкан кроз креативност, музику и туризам. Реализујући, како фестивал, тако и друге пројекте у земљама региона и окупљањем посетилаца из региона, учвршћујемо везе и односе међу младим људима. На тај начин стварамо есенцијални креативни покрет, који ће у будућности бити спона сарадње, енергије, креативности и помирења. То је један веома амбициозан покрет стварања нове идеологије међу младим људима.

Која су Ваша очекивања од овогодишњег фестивала?

Овогодишњи фестивал би по неким прогнозама требало да потуче све рекорде досад, а капацитет попуњености да буде максималан свих дана фестивала. Очекују се незаборавни концерти, фантастичне журке како на главној бини, тако  и на другим бинама, и једно од најбољих фестивалских издања досад.

 

Кристина Ивковић Ивандекић

Leave a comment